veilig klussen
Gereedschap

Veilig klussen in huis? Dit heb je nodig!

Ben je binnenkort van plan om te gaan klussen? Zorg dan vooral voor de veiligheid. In dit artikel kom je erachter wat je nodig hebt om veilig te klussen.

Werkschoenen

Toegegeven, het zijn niet de mooiste schoenen, maar je hebt ze wel heel hard nodig: werkschoenen. Je hebt werkschoenen in verschillende soorten en maten. Zorg er altijd voor dat je werkschoenen met een stalen neus koopt. Deze schoenen zijn in verschillende veiligheidsniveaus verkrijgbaar – van S1 tot S5. Hierbij geldt: hoe hoger het cijfer, hoe beter de bescherming van de schoen. Laat je ook gerust adviseren bij de koop van veiligheidsschoenen door een specialist als Arbo Safety Shoes.

Veiligheidshelm

Bij het klussen loop je altijd het risico dat een zwaar voorwerp naar beneden valt. Als deze op je hoofd terechtkomt, ben je zwaar gewond. Zet om dit te voorkomen dus altijd een veiligheidshelm op – vooral als je boven je macht werkt. Een veiligheidshelm is dan wel niet zo chique, maar het is een kleine moeite om deze op te zetten en deze kan ernstige ongelukken voorkomen. 

Werkbroek

De meeste mensen trekken hun oude kloffie aan als ze gaan klussen. Als je alleen gaat verven, is dat natuurlijk geen probleem, maar als je echt gaat klussen, kun je beter een werkbroek aan doen. In een werkbroek zitten speciale zakken waarin je kniebeschermers kunt stoppen. Dit is enorm handig als je veel op je knieën zit.

Werkhandschoenen

Tijdens het klussen, werk je veel met je handen. Je raakt alles aan en loopt op deze manier veel risico om een splinter in je hand te krijgen of je te verwonden aan voorwerpen als glas en staal. Doe daarom altijd werkhandschoenen aan. Koop niet zomaar handschoenen, maar kijk of je deze past. Je kunt ook voor rekbare handschoenen kiezen: die past iedereen.

Stevige trap

Als je de hoogte in werkt, zul je ergens op moeten staan om overal goed bij te kunnen. Maar let op: gebruik hiervoor absoluut niet een oude, wankele trap. Ook het gebruik van een stoel is uit den boze. Als je valt, kan dit ernstige verwondingen veroorzaken. Koop daarom liever een stevige trap. Dit is een investering waar je jaren mee vooruit kunt.