soorten zonnepanelen
Energie Zonnepanelen

Welke soorten zonnepanelen zijn er allemaal?

Als je onderzoek doet naar het aanschaffen van zonnepanelen, dan zul je al snel veel verschillende benamingen tegenkomen voor de verschillende typen zonnepanelen. Echter zijn deze verschillende namen over het algemeen te herleiden naar 2 soorten zonnepanelen. Voordat je een keuze maakt, is het verstandig om de verschillende factoren van de typen zonnepanelen tegen elkaar af te wegen. Hieronder wordt het verschil uitgelegd tussen dunne-film zonnepanelen en kristallijn zonnepanelen. 

Dunne-film zonnepanelen en kristallijn zonnepanelen

De twee soorten zonnepanelen waar men over het algemeen onderscheid tussen maakt zijn de dunne-film zonnepanelen en kristallijn zonnepanelen. Wellicht ben je de termen glas-folie zonnepanelen en glas-glas zonnepanelen al tegengekomen. Deze vallen onder de kristallijn zonnepanelen. Deze zonnepanelen leveren doorgaans een hoger rendement op dan dunne-film zonnepanelen.

De dunne-film zonnepanelen zijn dunne en flexibele zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn goedkoper in aanschaf in vergelijking met de kristallijn zonnepanelen. Echter betekent dit ook dat ze een kortere levensduur hebben en minder rendement op zullen leveren dan kristallijn zonnepanelen. 

Twee soorten dunne-film zonnepanelen

Ook binnen de dunne film zonnepanelen kan er onderscheid gemaakt worden tussen twee soorten: CIGS en CIS. De een is niet noodzakelijkerwijs beter dan de andere. Als we deze soorten met elkaar vergelijken zien we dat CIGS zonnepanelen minder milieuvriendelijk zijn dan de CIS zonnepanelen. Men kiest vaak voor CIGS zonnepanelen vanwege het mooie ontwerp van de zonnepanelen die op elk dak passen. Het aantal wattpiek (Wp) dat door een zonnepaneel opgeleverd wordt, ligt bij CIS zonnepanelen iets hoger dan bij CIGS zonnepanelen omdat CIS zonnepanelen minder temperatuurgevoelig zijn. CIS zonnepanelen behalen een hoger rendement, variërend van 2 tot 7%. Daarnaast zijn CIS zonnepanelen minder gevoelig voor gedeeltelijke schaduw op het zonnepaneel. 

De voor- en nadelen van dunne-film zonnepanelen

Enkele voordelen van de dunne-film zonnepanelen zijn hierboven al benoemd. Ze zijn goedkoop en daarnaast ook licht in gewicht. Bij deze zonnepanelen is er ook geen kans op microcracks. Een van de belangrijkste redenen waarom mensen deze zonnepanelen kiezen, is omdat het er mooi uitziet. Door hun egaal zwarte uiterlijk staan ze mooi op elk dak. 

De belangrijkste nadelen van dunne-film zonnepanelen zijn een laag rendement per m² en de terugloop in vermogen over de jaren. Vaak is er bij deze zonnepanelen ook sprake van een kortere garantieperiode en maken ze bij deze zonnepanelen gebruik van een techniek die niet bewezen is. Daarnaast brengt het importeren van deze zonnepanelen risico’s met zich mee.