Welke airco moet ik kopen?
Energie Techniek in huis

Welke airco moet ik kopen?

Wie nadenkt over de aanschaf van een airco doet er verstandig aan om zich in het vroege voorjaar al te oriënteren hierop. Zodra het echte voorjaar aanbreekt stijgt de vraag naar airconditioners en krijgen leveranciers het steeds drukker. In het vroege voorjaar valt er echt wat te kiezen en kan de plaatsing van de airco snel gerealiseerd zijn. Dan rijst alleen nog de vraag welke airco moet ik kopen? In dit artikel nemen we diverse type met je door.

Wat kan een airco allemaal?

Vrijwel alle mensen associëren een airco met koeling, wat op zich helemaal niet vreemd is. We zijn immers gewend dat winkels en woningen heerlijk koel kunnen aanvoelen tijdens hittegolven ‘omdat de airco aanstaat’. Airco staat voor vrijwel iedereen gelijk aan koeling. Helaas zijn maar weinig consumenten ervan op de hoogte dat airco’s ook omgekeerd werken en dus ook verwarmen. De airco kan namelijk ook op verwarmingsstand geplaatst worden, waardoor hij warme lucht uitblaast. Zo kan een gemiddelde woonkamer, bij een buitentemperatuur van iets boven het vriespunt, gewoon tot zo’n 23 graden verwarmd worden.

Daarnaast beschikken sommige type airco’s ook over ionisatoren. Dit is een systeem wat de lucht zuivert van stofdeeltjes en virussen/ bacteriën.

Besparen op stookkosten met een airco

Daar waar er een airco unit is geplaatst kan de ruimte verwarmd worden: zelfs tot zo’n hoge mate dat er niet op gas gestookt hoeft te worden. Nadeel is wel dat de overige ruimtes, waar zich geen airco bevindt, onverwarmd blijven. Voor wie dit geen probleem vormt kan de airco een serieuze besparen opleveren op stookkosten. Dankzij dit feit is de airco veel meer van waarde dan slechts een luxeproduct wat je woning verkoelt tijdens de zomer.

Welke airco moet ik kopen?

Een airco kopen doe je met beleid. Het is verstandig om na te gaan wat in jouw situatie de beste oplossing is. De 3 meest voorkomende airco typen nemen we hieronder met je door.

Monoblock airco

Een monoblock airco bestaat uit slechts 1 unit. Deze dient aan de binnenzijde geplaatst te worden tegen een muur die grenst aan de buitenzijde. Middels een buis staat deze in contact met buiten, zodat de lucht kan worden afgevoerd. Het is toegestaan het monoblock zelf te installeren. Let wel, deze airco mag voordeliger zijn in aanschaf, hij kent daarentegen wel een hogere geluidsproductie. 

Split Unit Airco

De split unit airco bestaat uit een binnen- en buiten unit. Wil je airco in meerdere ruimtes installeren, dan kies je voor een grotere buitenunit, waar alle binnen airco’s aan gekoppeld kunnen worden. De split unit airco mag het duurste in aanschaf zijn, hij is echter zeer effectief, het meest energiezuinig in gebruik en produceert het minste geluid. De split unit airco is ook als verwarming te gebruiken. Een aanrader is het topmerk Mitsubishi (heavy industries), deze geweldige split unit airco gaat gemakkelijk 12 jaar (en hopelijk langer) mee onder dagelijks intensief gebruik (zomer én winter) in ons geval. 

Mobiele airco

De mobiele airco is vooral handig omdat hij verplaatsbaar is, in tegenstelling tot de monoblock en de split unit airco. Ook is hij voordeliger in aanschaf. Ga je verhuizen, of wil je ‘m in een andere ruimte plaatsen, dan is dat zo gebeurd. De relatief lage prijs en flexibiliteit in gebruik zijn de voornaamste pluspunten. Anderzijds produceert hij veelal het meeste geluid en zal hij een ruimte nooit zo goed koelen als een split airco of monoblock. Er moet immers een raam of deur open om de warme lucht af te voeren, waardoor er uiteraard weer lucht van buiten naar binnen komt. Dit maakt de mobiele airco minder efficiënt. Een oplossing kan een kattenluik in de deur vormen. Hoewel deze positie natuurlijk niet ideaal is, kun je hier wel zeer handig de afvoerbuis mee naar buiten manoeuvreren zonder een deur te openen.