Wil je duurzamere energie of vanwege financiële voordelen overstappen naar een installatie van zonnepanelen? Verdiep je dan eerst in de mogelijkheden en in de verschillende typen en soorten panelen die er zijn. Je moet hierbij kijken naar je budget, naar wat je wensen zijn, je moet het oppervlak van je dak weten en indien bekend het type dak.
Kwaliteit zonnepanelen
Het begin is er; het weloverwogen besluit om te gaan voor zonne-energie is uiteraard de belangrijkste aanleiding om je hier eens goed in te verdiepen. De reden waarom je voor zonnepanelen kiest speelt een rol in jouw uiteindelijke besluit om voor een bepaald type zonnepanelen te gaan. Niet onbelangrijk is het budget wat je hiervoor in gedachten hebt en ook het rendement, dus wat het je oplevert, is van groot belang.
4 soorten zonnepanelen
De markt van aanbieders van zonnepanelen is gemiddeld. Echter, er zijn ook maar 4 soorten zonnepanelen op de Nederlandse markt, dus vergelijken is sowieso de moeite waard. Het gaat dus niet om 25 verschillende soorten waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet. Ook kun je via deze website advies inwinnen, testen bekijken en algemene informatie opzoeken.
Materiaal en eigenschappen
Het materiaal waar de zonnecellen van gemaakt worden, bepaalt eigenlijk het type of soort paneel. Dit zijn de volgende soorten: monokristallijn, polykristallijn, glas-glas panelen en amorf. Een zonnepaneel van monokristallijn en de polykristallijn wordt gemaakt van silicium. Hierop worden dunne metalen draden aangebracht om zo de elektrische stroom af te voeren die wordt verkregen door de zon die op het zonnepaneel schijnt. Monokristallijne zonnepanelen leveren het hoogste rendement en zijn mede daardoor ook wat duurder dan een paneel met polykristallijne cellen.
Daarnaast zijn er ook zogenoemde amorf silicium zonnepanelen verkrijgbaar. Een soort dun filmpaneel wat goed buigzaam is. Dit type levert (voor een dakbedekking van een woning) wel de minste zonne-energie op. Daarom zijn ze ook goedkoper.
Glas-glas zonnepaneel is nog niet zo lang op de markt. Zoals de naam al aangeeft, ligt dit paneel tussen twee glaslagen. Het is wel een duurder soort zonnepaneel mede doordat het een langere levensduur heeft.
Meer informatie en advies
Om het verschil tussen de verschillende soort zonnepanelen helder te krijgen, kun je het beste het advies inschakelen van een specialist. Zij geven duidelijke uitleg, geven de verschillen aan en kunnen adviseren over wat voor jouw woning nu het meest geschikte zonnepaneel is.