Ook jij zou in het installeren van een hybride warmtepomp geïnteresseerd moeten zijn. Want als je naar een koolstofarm verwarmingssysteem op zoek bent of jouw energierekeningen wilt verlagen, dan is het kiezen voor een hybride warmtepomp een prima keuze.
Wat is een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp wordt soms ook wel een dual-fuel systeem genoemd. In zo’n hybride warmtesysteem wordt een lucht-water warmtepomp door een hulp verbrandingsoven ondersteund. Wanneer de temperatuur onder een bepaald niveau zakt, dan treedt deze verbrandingsoven in werking. Waardoor jouw woning zelfs in het koudste weer toch nog aangenaam warm blijft.
Hoe werkt het?
De meeste warmtepompen werken bij lagere temperaturen dan een standaard cv-ketel op gas. In de meeste gevallen tussen de 40 en 45 °C, vergeleken met de 65 tot 75 graden °C van de fossiele brandstof systemen.
De hybride warmtepomp werkt het grootste gedeelte van het jaar op deze efficiënte temperatuur van 40 graden °C. Wat veelal voor voldoende warmte zal zorgen. Maar als de buitentemperatuur teveel zakt en wanneer er warm water gebruikt wordt. Dan kan de hulp verbrandingsoven ingrijpen om zo de temperatuur van het water te verhogen.
De kosten van een hybride warmtepomp
Wat kost een hybride warmtepomp? Net zoals bij de hybride auto’s het geval is, kost een hybride verwarmingssysteem ook meer dan haar conventionele tegenhanger. In de meeste gevallen kost een hybride warmtepomp gemiddeld tussen de 5.000 tot 7.000 euro. Dit is inclusief btw en de installatie van dit systeem.
De voordelen van een hybride warmtepomp
Het belooft daarentegen wel een financiële besparing op de lange termijn. Dit door je tegen fluctuerende energiekosten te beschermen en door jouw maandelijkse energieverbruik te verminderen. Volgens de beste schattingen kan een hybride verwarmingssysteem een huiseigenaar in de loop van een jaar 30 tot 50 procent op de energiekosten besparen. Veel hybride systemen betalen zichzelf zo binnen drie tot vijf jaar terug.
Naast het verlagen van je energierekeningen, kan je bij de installatie van een hybride warmtepomp ook voor een subsidie van de rijksoverheid in aanmerking komen. Dit subsidiebedrag zal tussen de € 500 en € 2.500 liggen. De hoogte ervan hangt van het soort apparaat af en het vermogen ervan.
Welk type thermostaat moet ik erbij kopen?
Naast de hybride warmtepomp kan de monteur voor het verwarmen en koelen van je woning ook een nieuwe thermostaat installeren. Je hebt hierbij de keuze uit een standaard, programmeerbare of slimme WiFi thermostaat.
De standaard thermostaat heeft een eenvoudige, maar vertrouwde bedieningsinterface. De programmeerbare thermostaat kan ook simpel ingesteld worden. Om bijvoorbeeld de temperatuur in jouw woning automatisch te verlagen op de uren van de dag dat jij niet thuis bent. En een slimme WiFi thermostaat is compleet op afstand met je smartphone te bedienen. Dus ook als je niet thuis bent.
De toekomst van woningverwarming
Hybride warmtepompen maken zonder meer deel uit van de toekomst van woningverwarming en kunnen jouw energie-efficiëntie aanzienlijk verbeteren. Warmtepompen zijn over het algemeen efficiënter in de zomer, terwijl een cv-ketel beter tegen zeer lage temperaturen bestand is.
Een hybride warmtepomp biedt het beste van twee werelden. Het kan daarbij niet alleen het gasverbruik tot 70% verminderen. Maar het is ook een essentiële stap in het terugdringen van de CO2 uitstoot. Al met al redenen genoeg om ook een hybride warmtepomp te overwegen.