zonnepanelen monteren
Energie

Voordelen van zonnepanelen

Lange tijd begreep ik niet waarom steeds meer woningen zwarte panelen op het dak plaatsen. Wat is het voordeel van die zwarte platen op het dak? Ik bleef mij deze vragen stellen tot ik de opdracht kreeg om informatie teksten op te stellen over zonnepanelen. Toen werd het mij duidelijk: zonnepanelen bieden inderdaad voordelen.

Indien jij overweegt om zonnepanelen aan te schaffen, is het wellicht interessant om een blik te werpen op de voordelen van de zonnepanelen. Wellicht zijn de voordelen ook erg gunstig voor jou. Hieronder heb ik de belangrijkste voordelen van zonnepanelen op een rij gezet. 

Financiële voordelen

  • Zonnepanelen kunnen huishoudens een hoop financiële voordelen bieden. Dankzij de zonnepanelen ben jij immers niet langer afhankelijk van de schommelende energieprijzen, aangezien jij vanaf dat moment jouw eigen energieleverancier bent. Als wij ervan uit gaan dat jij beschikt over tien zonnepanelen op het dak kan dit jaarlijks al zo’n €600 euro per jaar besparen.
  • Het is uiteraard mogelijk dat jij over een zonnige periode meer energie opwekt dan daadwerkelijk verbruikt. In dit geval is het mogelijk om de overschot aan energie terug te leveren aan het net. Voor deze hoeveelheid energie zul jij een terugleververgoeding ontvangen. Op die manier kun jij, naast besparingen, ook geld verdienen aan de zonnepanelen. 
  • De zonnepanelen zijn binnen circa tien jaar terugverdiend. Vanaf dat moment kun jij spreken van pure besparingen en winsten. 

Huiselijke voordelen

  • Zonnepanelen helpen bij het verkrijgen van een betere energielabel. Per januari 2015 is het zelfs verplicht om te beschikken over een energielabel als jij een huis wil kopen, verkopen of verhuren. 
  • Zonnepanelen zullen waarde toevoegen aan de woning. Hierdoor zal de montage zonnepanelen leiden tot een toename van de WOZ-waarde van de betreffende woning.

Voordelen voor het milieu

  • Alle zonnepanelen zijn in staat om op een duurzame wijze energie te produceren. Of jij nu beschikt over goedkope zonnepanelen of dure zonnepanelen, jij zult dankzij de panelen op een milieuvriendelijke wijze energie ontvangen.
  • Doordat zonnepanelen, tijdens de productie van energie, geen CO2 uitstoten, zullen de zonnepanelen de totale CO2-uitstoot van de woning verlagen. 
  • De zonnepanelen kunnen energie geluidloos produceren. Hierdoor zal de omgeving geen last hebben van de panelen. De panelen worden daarbij ook in de meeste gevallen op het dak geplaatst, waardoor er ook geen grond ten koste gaat van de plaatsing van zonnepanelen.