energieleveranciers
Energie

Let op deze punten bij het vergelijken van energieleveranciers

Bij het vergelijken van energieleveranciers zijn er verschillende belangrijke punten om rekening mee te houden. Wil je bijvoorbeeld groene of grijze stroom afnemen bij een leverancier? Kies je voor een enkel- of dubbeltarief? Enzovoorts. Het zijn slechts voorbeelden van vragen die je jezelf vooraf kunt stellen bij het vergelijken van energie aanbieders. Om het vergelijken van energie zo makkelijk mogelijk te maken, is het raadzaam om een online tool, bijvoorbeeld via deze link, te gebruiken. Deze tools vertellen je binnen een paar minuten welke energieleverancier het gunstige aanbod doet. 

#1: maak een keuze tussen groene en grijze stroom

De eerste keuze die je dient te maken bij het vergelijken van energieleveranciers is de keuze tussen groene en grijze stroom. Houd er rekening mee dat groene stroom indirect ook grijze stroom is. De stroom komt immers via dezelfde aansluiting binnen. Het verschil zit in het feit, dat je energieleverancier investeert in duurzame projecten om het klimaat en milieu op die manier minder zwaar te belasten.

Tip: stap over op LED verlichting om te besparen op energiekosten door minder te verbruiken!

#2: kies tussen een vast en variabel tarief

Door voor een energiecontract met vast tarief te kiezen, heb je zekerheid. Je weet precies wat je de komende jaren voor je energieverbruik betaalt. Bij een variabel tarief profiteer je van de mogelijkheid dat je tarief daalt na een half jaar tot een jaar. Tegelijkertijd kan de prijs van energie ook stijgen, waardoor je uiteindelijk duurder uit zal zijn. 

#3: let op het enkele en dubbele tarief

Steeds meer woningen hebben een dubbele meter. Dit betekent dat het voordelig is om voor een dubbel tarief bij je energieleverancier te kiezen. De stroom die je in de avond en nacht gebruikt is goedkoper dan de stroom die je overdag verbruikt. Vaak zie je in de vergelijkingstools welke tarieven geboden worden voor enkele en dubbele meters.