energie besparen en vergelijken
Energie

Handige tips om te besparen op energie

Het is vandaag urgenter dan ooit om te besparen op energie. De fossiele brandstoffen raken uitgeput en de prijzen voor energie rijzen de pan uit. Energie vergelijken loont vaak zeker de moeite. En hoe kun je zoal besparen op energie?

Je lampen

In de zomer is dit niet echt een issue. Dan kun je vrijwel de hele dag en avond zonder lamp. Gaat half augustus de zon echter alweer vroeger onder, dan heb je al vrij snel op de avond verlichting nodig. En dan nog de herfst en de winter, dan is het soms zelfs overdag nodig om een lamp aan te doen. Hoe kun je besparen op dit energiegebruik? Allereerst is het belangrijk om een lamp uit te doen als je een ruimte verlaat. Daarnaast is het een aanrader om zo min mogelijk grote lampen te gebruiken. Kleine lampen, zoals schemerlampen en bureaulampen verbruiken veel minder energie dan grote lampen. Uiteraard vervang je gloeilampen en halogeenlampen door spaarlampen of ledlampen.

Kies voor stekkerdozen

Met stekkerdozen kun je veel sluipverbruik van energie voorkomen. Je wilt niet weten hoeveel apparaten gewoon nog stroom gebruiken als ze op stand-by staan. Dit kost je per jaar gemiddeld wel zo’n 450kWh. Reken gerust op ongeveer 100 euro. Deze kosten voorkom je door je apparaten gewoon uit te zetten als je ze niet gebruikt. Het voordeel van een stekkerdoos is dat je meerdere apparaten in een keer uitschakelt. Er zijn zelfs slimme stekkerdozen die jou helpen om te besparen op je energie. Zogenaamde master slave stekkerdozen schakelt gekoppelde apparaten automatisch uit en aan.

Kies voor energiezuinige apparaten

Heb je moderne elektrische apparaten, dan kun je er van uit gaan dat ze minder energie verbruiken. Heb je nog wel een aantal hele oude apparaten staan, dan kun je die beter vervangen. Je witgoed apparaten zorgen voor de hoogste rekening. Denk aan een vriezer, een koelkast, een wasmachine, een vaatwasser of een droger. Koop je een nieuw apparaat, kijk dan naar het label. Vergis je niet, want een aantal jaren geleden zat je met B nog supergoed, maar dat is nu echt niet meer zo. Ga voor apparaten met het label A+++. Moet je hiervoor oude apparaten inleveren, dan is dat natuurlijk even een investering, maar omdat ze zo energiezuinig zijn, verdien je dat absoluut terug.

Energie vergelijken

Als laatste tip noemen we dan energieprijzen vergelijken. Doe dit wel ergens waar het op een onafhankelijke manier gebeurt. En check of de tarieven dagelijks worden bijgewerkt, want er verandert momenteel nogal eens wat. Let bij het energie vergelijken dan meteen op een stukje duurzaamheid, daar wordt uiteindelijk iedereen beter van.