Je hoort er steeds vaker over, maar wat houdt dat nu precies in? Heeft het te maken met het Klimaatakkoord en is energieneutraal hetzelfde als CO2-neutraal?
Energieneutraal wil zeggen dat je evenveel energie verbruikt als dat je zelf opwekt. Een energieneutrale woning wordt vaak ook een “nul op de meter” woning genoemd. Een dergelijke woning heeft geen gasaansluiting meer; er wordt enkel van elektrische energie gebruik gemaakt.
Is CO2-neutrale woning hetzelfde als een energieneutrale woning?
CO2-neutraal betekent dat je netto geen CO2-gas uitstoot. Een CO2-neutrale woning hoeft dus niet per se hetzelfde als energieneutrale woning, al gaat het wel vaak samen. Je probeert zoveel mogelijk de uitstoot van dit broeikasgas te voorkomen, door bijvoorbeeld geen fossiele brandstoffen meer te gebruiken en alleen nog maar groene elektrische energie te gebruiken.
100% CO2-neutrale woningen bestaan (nog) niet, want onder andere bij de productie en transport van de materialen om de woning te bouwen komt nog veel CO2 vrij. Dit kan evenwel theoretisch “gecompenseerd” worden door bijvoorbeeld de aanplant van bomen.
Hoe krijg je een energieneutrale woning?
Er zijn vele acties die je kunt ondernemen om je woning duurzaam en energieneutraal te maken. Het beste begin je met de isolatie. Zorg dat muren, vloeren en het dak goed geïsoleerd zijn. Neem isolerende beglazing, zoals tripple glas. Goede isolatie zorgt dat de gasrekening alvast een stuk minder wordt.
De tweede stap is het verwarmingssysteem. Heb je een HR-ketel en is deze aan vervanging toe? Kies dan voor een “all electric” warmtepomp. Deze is tot 4x zo efficiënt als de HR-ketel en gebuikt elektriciteit als energiebron. Als je dan ook nog op inductie gaat koken, kun je het gas alvast laten afsluiten.
Rest de laatste stap die je moet nemen voor het verkrijgen van een energieneutrale woning: je moet jouw eigen energie opwekken. In Nederland gebeurt dat meestal door middel van zonnepanelen. In de winter maanden leveren deze niet veel stroom, maar in de zomer leveren ze vaak veel meer dan je nodig hebt. Het overschot lever je terug aan het net en wordt gesaldeerd met je verbruik. Bij een goede zomer kun je zelfs bij de eindafrekening nog geld terug krijgen.
Subsidies voor een energieneutrale woning
Een energieneutraal huis is een duurzaam huis en daarom geeft de Nederlandse overheid een zeer aantrekkelijke subsidie: de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing). Er is subsidie voor onder andere warmtepompen, zonneboilers en isolatiemaatregelen beschikbaar. Je kunt de subsidie aanvragen als je de werkzaamheden hebt laten uitvoeren door een erkende installateur of bouwbedrijf. Meer informatie vind je op rvo.nl