gasloos wonen
Energie Techniek in huis

Dit is waarom gasloos wonen de toekomst is

De regering is druk bezig om ons met zijn allen massaal van het aardgas af te krijgen om aan de Europese klimaatplannen te kunnen voldoen en de grote uitstoot van koolstofmonoxide sterk te verminderen. Het milieu en het klimaat leiden namelijk teveel onder onder andere ons enorme gasverbruik. Maar wat zijn de voordelen van gasloos wonen en waarom is gasloos wonen de toekomst?

Door het gebruik van onder gas in onze woningen, stoten wij met zijn allen een gigantische hoeveelheid CO2 uit, waardoor ons klimaat wereldwijd sterk aan het veranderen is. In de Europese klimaatplannen staat dat alle landen, waaronder dus ook Nederland, bij moeten dragen aan een sterke vermindering van deze schadelijke uitstoot om het milieu de kans te geven zich te herstellen en het klimaat minder te belasten om extreme weersveranderingen verder tegen te gaan. Een belangrijke stap daarin vormt gasloos wonen. 

Voordelen gasloos wonen

Gasloos wonen zorgt ervoor dat je in plaats van je huis verwarmen of een maaltijd koken op aardgas, je overstapt naar elektrisch koken en je huis gaat verwarmen via zonnepanelen of een warmtepomp, zodat je elektrische verwarming in de woonkamer krijgt in plaats van de verwarming via een boiler of CV. Uiteraard kost het geld om een warmtepomp of zonnepanelen aan te schaffen, maar hiermee draag je wel bij aan een schoner milieu en loop je als gezin zijnde ook geen enkel risico meer op koolmonoxidevergiftiging. Aangezien aardgas dat niet geheel verbrand bij een defecte ketel of boiler kleurloos en geurloos is, kan dit al snel zorgen voor hele gevaarlijke situaties bij een koolmonoxidevergiftiging. Het voordeel van gasloos wonen is dus dat dit bij jullie thuis niet meer mogelijk is en je tegelijkertijd bijdraagt aan een schoner milieu en een beter klimaat. Ook op het gebied van duurzaamheid zet je een stap voorwaarts bij de aanschaf van zonnepanelen of een warmtepomp. Ook zijn de huidige gasprijzen gigantisch hoog, waardoor de eenmalige aanschaf van zonnepanelen of een warmtepomp je eenmalig veel geld zal kosten, maar je dit ook op een snellere termijn terug zult verdienen. Ook kun je bij de aanschaf van zonnepanelen altijd de BTW terugvragen, wat scheelt in de kosten. 

Nadelen gasloos wonen

De nadelen van gasloos wonen zijn voornamelijk de kosten en het bestaande gemak van koken op gas. Om de gasleiding af te laten sluiten en je huis aan te passen om geheel gasloos te kunnen functioneren, zijn redelijk hoge kosten gemoeid. Ook zijn er veel mensen al van jongs af aan gewend om te koken op gas in plaats van elektrisch. Zeker voor oudere mensen kan dit een flinke omschakeling betekenen. 

Voor veel mensen vormt het zetten van een stap naar gasloos wonen dus nog een flinke barrière. Echter is er in veel nieuwbouwwoningen al geen sprake meer van gasleidingen en worden deze huizen automatisch al verwarmd via warmtepompen en wordt er elektrisch gekookt. Zo zal ons land langzaam gasloos worden, verder verduurzamen en dus zullen we zo langzamerhand allemaal ons steentje bijdragen aan een beter milieu op het gebied van schadelijke CO2 uitstoot.