Diversen

Verbouwen: wat doe je met het puin?

Verbouwingsplannen? Zodra de beslissing eenmaal genomen is om een verbouwing uit te voeren is er meestal ook wel bekend welke werkzaamheden je zelf kunt doen en welke je overlaat aan een ervaren aannemer. Wordt er een aannemersbedrijf ingeschakeld, dan zal deze ook het puin voor je afvoeren. Wanneer je de klus echter volledig zelf gaat uitvoeren, dan zul je zelf actie moeten ondernemen om het puin af te voeren. Wat zijn de aandachtspunten in dat geval?

Zelf verbouwen? Zo handel je het puin af

Bij het slopen van muren, deuren en andere sloopwerkzaamheden, komt niet alleen een hoop puin vrij, maar ook ontzettend veel stof. Dit is een serieus aandachtspunt. Voordat je begint met een sloophamer is het verstandig om zoveel mogelijk ruimtes af te sluiten van de etage waar verbouwd wordt. Ruimtes die je niet kunt afsluiten kun je het beste volledig bedekken met afdekzeil, zodat deze de stof zoveel mogelijk opvangen. Dek echt alles af wat mogelijk is. Van stoelen tot boekenkasten en de keuken: écht alles dus! Je zult er later dankbaar om zijn.

Maar wat doen we met het vrijgekomen bouwpuin?

Nog voordat er gesloopt gaat worden moet je zelf een puincontainer huren. Zonder puincontainer kun je simpelweg niet georganiseerd aan de slag. Want bouwpuin mag je niet langs de weg leggen voor het grofvuil; gemeentelijke vuilophaaldiensten halen geen bouwpuin op, je moet er dus echt zelf voor zorgen dat het afgevoerd wordt.

In dat geval kun je het beste een puincontainer huren. Dit doe je bij afvalverwerkingsbedrijven. Er bestaat een zeer ruime keuze uit containers die je kunt huren voor de klus. Van gewone rolcontainers tot containers waar wel 6 kuub puin in kan.

Waar let je op?

  • Maak een grove schatting van het aantal kuub puin wat je denkt te veroorzaken.
  • Huur altijd een iets grotere container dan je nodig denkt te hebben; vaak komt er toch nog meer puin of afval vrij.
  • Een puincontainer huur je al vanaf 1 dag, maar wees realistisch – beter iets langer huren dan stress krijgen omdat de container de volgende dag wordt opgehaald.
  • Zorg dat je ruim van te voren de puincontainer boekt, zodat niet alle containers al verhuurd zijn en je een B-keuze krijgt.
  • Informeer bij je gemeente of er een puincontainer voor een x-aantal dagen op de openbare weg of trottoir mag staan.

Containerverhuurbedrijven zorgen voor het ophalen van de container, hier heb je dus geen omkijken naar.