hoe maak je een goede foto
Diversen

Tips voor het maken van een goede foto

Binnen foto’s maken kan een beetje lastig zijn, vooral als je het gebruik van flitslicht probeert te vermijden. Probeer indien mogelijk altijd te profiteren van natuurlijk licht. Of het nu binnenkomt door een raam of deur of zelfs door een dakraam, natuurlijk licht geeft je foto’s een zachter en flatterend uiterlijk. Als je toch binnenverlichting moet gebruiken, kies dan voor iets dat een warme gloed afgeeft, zoals lantaarns of kaarsen. En vermijd felle lampen aan het plafond, want die kunnen onflatteuze schaduwen veroorzaken. Met een beetje creativiteit kun je de juiste verlichting vinden om je foto’s binnenshuis naar een hoger niveau te tillen.

Ruim je kamer op

Als je een mooie foto wilt maken, is het laatste wat je wilt een rommelige achtergrond. Helaas is dat precies wat er gebeurt als je kamer rommelig is. De rommel leidt af van het onderwerp van je foto, waardoor deze er minder aantrekkelijk uitziet. Bovendien kan een drukke achtergrond het moeilijk maken om te bepalen waar de randen van je foto eindigen, waardoor je foto er amateuristisch uitziet. Om deze problemen te voorkomen, neem je even de tijd om je omgeving op te ruimen voordat je een foto maakt. Dit betekent niet dat je te veel hoeft op te ruimen – gewoon alle rommel uit het kader verwijderen maakt al een groot verschil. Door een paar minuten op te ruimen kun je ervoor zorgen dat de foto’s er altijd op hun best uitzien.

Houd rekening met de compositie

Bij het maken van een foto is het belangrijk om rekening te houden met de compositie van het beeld. Een manier om een interessante en visueel aantrekkelijke foto te maken, is door dicht bij het object te gaan staan. Zo kun je details vastleggen die anders verloren zouden gaan, en voorkom je dat de achtergrond het kader domineert. In plaats van een brede foto met veel lege ruimte, kan een close-up een meer intieme en aantrekkelijke foto opleveren. Natuurlijk zijn er momenten waarop een brede opname de beste optie is, maar wees niet bang om dicht bij je onderwerp te komen en het kader te vullen met interessante details. Heb je nu een foto gemaakt die je eigenlijk in een speciale lijst wilt hebben, maar is deze lijst te groot? Gebruik van een passepartout voor het verkleinen van de fotolijst.

Maak veel foto’s

Alles foto’s zijn tegenwoordig digitaal, je doet er daarom dus ook goed aan om er een flink aantal te maken. Allereerst hoef je geen rekening te houden met het ontwikkelen van de foto’s en ten tweede vergroot je de kans op een succesvolle foto. Maak er dus gerust een stuk of 10 en verwijder daarna gewoon weer wat niet mooi is.