Wist je dat je ook nog heel veel op je printkosten kunt besparen Soms wel tot 80%! In dit artikel geven we je enkele simpele, maar zeer effectieve tips.
Diversen Kantoor

Thuis besparen op je printkosten

We besparen ons suf op allerlei dingen, maar wist je dat je ook nog heel veel op je printkosten kunt besparen? Soms wel tot 80%! In dit artikel geven we je enkele simpele, maar zeer effectieve tips.

Print jij met originele inkt of met huismerk inkt?

Misschien denk je nu, wat is het verschil? We lichten het daarom even kort toe. Originele inkt is afkomstig van de fabrikant van de desbetreffende printer waar de inkt bij hoort. Niet originele inkt noemen we ook wel huismerk inkt. Deze zijn compatible met de printers, maar horen er niet officieel bij. Zijn deze wel goed dan? Hoor ik je nu denken. Jazeker! Deze cartridges zijn zo doorontwikkeld dat ze soms nog van betere kwaliteit zijn dan de originele cartridges. Het enige verschil is dat ze veel goedkoper zijn.

Waarom zijn de huismerk cartridges zo goedkoop?
Heel simpel. Printers kosten tegenwoordig bijna niets meer. De marges zijn daarom ook zeer laag. De printers moeten echter wel terugverdiend worden en dit gebeurt door dure cartridges te verkopen.

Nog meer besparen?

Naast goedkope cartridges zijn er nog veel meer manieren om te besparen op printkosten.

Instellingen van de printer aanpassen

Zo kun je heel gemakkelijk enkele instellingen van de printer aanpassen waardoor je papier of inkt bespaart. Print bijvoorbeeld dubbelzijdig. Dit scheelt je heel wat papier. Of print alleen maar zwart-wit. Zwart-wit inkt is namelijk veel goedkoper dan kleuren inkt. Dit scheelt je dus weer in inktkosten. Bij sommige printers is het zelfs mogelijk de kwaliteit van een printje te verlagen. Ook dit scheelt je in inktkosten.

Lettertype

Wist je dat het ene lettertype meer inkt kost dan het andere lettertype? Er is zelfs een lettertype ontwikkeld dat beloofd dat je tot 50% kunt besparen op inkt door alleen hun lettertype te gebruiken. Dat is Ecofont. Helaas moet je wel betalen om dit lettertype te mogen gebruiken. Een andere gratis optie is bijvoorbeeld Garamond.

Print wat minder
Je kunt natuurlijk ook gewoon sommige dingen niet printen als het niet nodig is. Dat is beter voor het milieu en voor je portemonnee.