Diversen

Subsidie energiebesparing

Geld besparen met isolatie is dankzij een nieuwe subsidieregeling een stuk bereikbaarder geworden voor iedereen. Met deze regeling krijgt u ongeveer 20% van de investering terug van het rijk. Maar wat houdt deze regeling nou precies in?

Tijdelijke regeling

Deze regeling loopt van van 15 september 2016 tot en met 31 december 2018 maar OP=OP! De overheid heeft een potje gemaakt en daar komt het geld uit. Er is dus geen oneindige bak met geld – dus wie het eerst haalt…

Minstens twee maatregelen

Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet u twee of meer van de volgende maatregelen nemen
● HR++ of triple glas
● Spouwmuurisolatie
● Gevelisolatie
● Dakisolatie
● Vloerisolatie en/of bodemisolatie (geldt als 1 maatregel)

Aan elke maatregel worden minimumeisen gesteld en daar wordt het al snel ingewikkeld. De isolatie moet erg goed zijn en er moet minimaal een hoeveelheid vierkante meters worden geïsoleerd. De minimum oppervlakte varieert ook nog eens per huis type.

Een voorbeeld

Laten we als voorbeeld nemen het vervangen van de kozijnen en het glas door nieuwe van kunststof met goed isolerend glas. De oude gevelbekleding wordt ook vervangen door nieuwe met extra isolatie. Wat levert dit u op qua subsidie en wat zijn de eisen?

Hoeveel subsidie?

Indien u kunststof kozijnen plaatst met HR++ glas dan ontvangt u €35,- per m2. Mocht u kiezen voor het duurdere triple glas dan ontvangt u €45,- per m2 plus een bonus subsidie van €45,- per m2 omdat u extra goed isoleert.

Bij gevelisolatie krijgt u €30 per m2 zolang u maar een isolatiewaarde heeft van ten minste Rd 3,5. Uw isolatiespecialist of aannemer kan u precies vertellen welke isolatie geschikt is en moet dit ook op de specificatie vastleggen.

Welke eisen zijn er?

Voor ons voorbeeld hebben we een overzichtje gemaakt. Hier ziet u per type woning de minimale eis voor de oppervlakte.

schema isolatie

 

 

 

 

In de praktijk zal dit ongeveer betekenen dat u minimaal de helft van het huis isoleert, bijvoorbeeld bij een tussenwoning de hele benedenverdieping. Dan zit u al snel aan deze minimale oppervlakte. Maar als u maximaal gebruik wilt maken van deze regeling dan doet u natuurlijk de hele woning. Want alles wat u nu renoveert krijgt u een flink deel van terug en aan deze subsidie zit een einddatum.
 
Wilt u meer weten? U kunt alle regeltjes en voorwaarden terugvinden op de site van de RVO

 
Bron:
kunststof kozijnen