Muur laten spuiten of met de roller laten witten
Diversen Wandbekleding

Muren laten spuiten of witten

Muren laten spuiten of witten: de voordelen en nadelen op een rijtje

Muren hebben eens in de zoveel jaar een grondige opknapbeurt nodig. Een nieuw laagje verf doet wonderen en zorgt ervoor dat je woning er weer fris en als nieuw uitziet. Vroeger was de muur sauzen een standaardhandeling, waar veel tijd in ging zitten. Je pakte een goede roller en was dan (zeker bij muren met reliëf) urenlang zoet om de muur mooi strak in de verf te zetten. Sinds enige tijd kiezen mensen die hun muur willen witten echter steeds vaker voor hun muren airless spuiten laten. Latex spuiten om de muren te schilderen heeft namelijk flink wat voordelen boven het witten met een muurroller.

Voordelen van de muren airless spuiten

Het latex spuitwerk laten uitvoeren door een schilder en de muren airless laten spuiten, maak je het jezelf heel gemakkelijk. Niet voor niets is deze vorm van de muren verven inmiddels enorm populair geworden. De pluspunten van latex spuiten zijn dan ook legio. Als je de muren verven gaat met een latexspuit, wordt de latex onder hoge druk op de muur aangebracht. En dat heeft meerdere voordelen. In de eerste plaats zijn de relatief lagere kosten een groot voordeel van latex spuiten met een hogedrukspuit. Wanneer je ervoor kiest om de muren met een roller te sauzen, verbruik je namelijk veel meer verf. De kosten voor spuiten met latex zijn per vierkante meter dan ook lager dan als je kiest voor een verfroller gebruiken.
Een tweede pluspunt van een airless spuit gebruiken is dat je hiermee de muren veel sneller kunt witten. Je spaart door een hogedrukverfspuit een hoop tijd uit en krijgt de muren veel sneller mooi.
Prettig aan latexverf onder hoge druk op de muur spuiten, is ook het feit dat allerlei soorten ondergronden hiervoor geschikt zijn. Denk hierbij aan diverse soorten stucwerk, betonmuren, muren met gipsplaten, stenen muren of behang. Over het materiaal waar de verflaag op moet komen, hoef je je bij het spuiten van latexverf dus geen zorgen te maken.

Een strak en streeploos resultaat

Het belangrijkste voordeel van de muren met spuitverf witten hebben we nog niet genoemd, namelijk het uiteindelijke resultaat. Kies je voor deze aanpak, dan ben je verzekerd van een streeploze muur zonder zichtbare banen erop. Dit komt doordat de spuit ervoor zorgt dat de verf evenredig wordt aangebracht, waardoor je een prachtig resultaat bereikt! Probeer dat maar eens voor elkaar te krijgen als je de muur met een roller verft!

Zorg ervoor dat de randen goed afgeplakt worden

Kies je voor het gebruik van een latexspuit, dan moet je wel een aantal zaken goed regelen. Zo is het erg belangrijk om de randen de muren, bijvoorbeeld bij de plinten, goed af te plakken. Doe je dit niet, dan kunnen er lelijke, nare vlekken ontstaan. Verder moet je bij het gebruik van een latexspuit een mondkapje opdoen en het liefst ook beschermende kleding. Er komt namelijk spuitnevel vrij die je liever niet inademt of op je kleding krijgt. Houd je rekening met deze aandachtspunten, dan is latexspuiten een betere en slimmere keuze dan de muren witten met een verfroller.