Diversen

Kalk in het water

Als water opdroogt op een spiegel of in een glas, dan is er vaak een dun wittig laagje te zien. Dit is de kalk in het water. Veel van deze aanslag kan problemen veroorzaken in leidingen en apparatuur. Een loodgieter kan je adviseren hoe je dit kunt verhelpen of voorkomen.

Water wat veel kalk bevat, wordt hard water genoemd. Nederland heeft verschillende gebieden waarin het leidingwater harder is dan andere gebieden. De kalkaanslag kan ongemak en kosten veroorzaken. Hoe zachter het water is, hoe beter de smaak ervaren wordt.

Bij hard water zullen verwarmingselementen van de (af)wasmachine minder goed gaan werken door de neerslag van kalk. Het wordt zichtbaar als een witte, brokkelige aanslag.

Hard water heeft ook een negatieve invloed op zeep en shampoo, het werkt minder goed en hard zorgt ervoor dat sanitair, glaswerk en serviesgoed dof wordt.

Regelmatig ontkalken zorgt ervoor dat de verwarmingselementen hun werk weer goed kunnen doen maar verhelpt niet de veroorzaker van het probleem, het water zelf. Azijn is een eenvoudig middel om zeer lichte tot lichte kalkaanslag te verwijderen in een waterkoker of douchekop maar bij lange na niet voldoende om een verwarmingselement in een wasmachine te ontkalken. Speciaal ontwikkelde ontkalkingsmiddelen zijn agressief en vaak prijzig en bij al deze vormen van ontkalken geldt: het is maar van zeer tijdelijke aard.

Om de kalkaanslag bij binnenkomst van het huis al te verminderen kan een loodgieter een waterontharder plaatsen. Deze zorgt voor minder kalkafzet in de binnenkomende waterleidingen. Dergelijke ontharders zijn er in verschillende uitvoeringen en bijbehorende prijzen. Sommigen gebruiken elektriciteit, anderen worden als een soort filtersysteem op of tussen de waterleidingen geplaatst. Een loodgieter is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op dit gebied en kan je adviseren wat in jouw geval de beste waterontharder is.