voorstrijk muurverf
Diversen

Is het nodig om voorstrijk muurverf te gebruiken?

Niet elke soort muur is even makkelijk om te verven. Zo kan het zijn dat je tijdens het verven merkt dat de verf niet goed aan de muur hecht of dat er scheurtjes ontstaan in de verflaag, doordat de muur de verf lijkt in te zuigen. Dit zijn vervelende situaties die je vaak tegen kunt gaan door gebruik te maken van voorstrijk muurverf, die ook wel voorstrijk genoemd wordt. Maar, wat is het voorstrijkmiddel precies? Hoe werkt het? En wanneer moet je het gebruiken?

Wat is voorstrijk muurverf?

Wanneer je naar de speciaalzaak voor verf gaat en je aangeeft dat je op zoek bent naar een voorstrijkmiddel, dan krijg je een verfpot mee, zoals je die gewend bent. De verrassing komt, wanneer je de pot openmaakt. Je merkt dat er dan geen dikke verf in zit, zoals je die kent, maar dat er een vloeibaar goedje in de pot zit. Voorstrijkmiddel is een dun en waterig goedje dat wordt gebruikt om te voorkomen dat verf wordt afgestoten door de muur of dat de muur de verf opzuigt. Door voorstrijkmiddel te gebruiken, voorkom je dit soort vervelende situaties en heb je ook minder muurverf nodig tijdens het verven. Daarnaast heeft het voorstrijkmiddel ook de belangrijke eigenschap dat verf egaler op de muur aangebracht kan worden. Een ander voordeel is dat het voorstrijkmiddel ervoor zorgt dat er geen kleurverschillen te zien zijn op de muur.

Je kunt het voorstrijkmiddel dus zien als een soort basislaag die op de muur wordt aangebracht. Door het te gebruiken, is het vaak mogelijk om verschillende verfsoorten met diverse ondergronden te combineren.

Wanneer is voorstrijk muurverf nodig?

Het is niet altijd nodig om voorstrijk te gebruiken. Er is een handige test die je zelf uit kunt voeren om te kijken of het nodig is om voorstrijk te gebruiken. Je neemt hiervoor een natte spons. Wrijf deze over een stuk van de muur en zorg ervoor dat je dit stuk muur goed nat maakt. Daarna is het belangrijk om goed te kijken naar wat er gaat gebeuren. Zie je dat de vlek donker van kleur wordt? Dan is dit het teken dat vocht in de muur trekt. Ditzelfde effect zal straks ook de verf hebben. Dit wil je voorkomen en daarom is het belangrijk om in dit geval voorstrijk te gebruiken.

Je kunt ook het tegenovergestelde hebben, waarbij je merkt dat het water juist van de muur afdruipt. Dit is een goed teken. De muur heeft dan geen zuigende werking, waardoor het niet nodig is om voorstrijk te gebruiken. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je kiest voor geschikte verf voor de ondergrond. Maar, hier kan de verfspecialist je advies over geven.

Hoe wordt voorstrijk toegepast?

Je kunt ervoor kiezen om voorstrijk aan te brengen met een blokkwast, roller of met een drukspuit. Wanneer je gebruik wilt maken van een blokkwast, dan is het aan te raden om te kiezen voor een groot exemplaar dat een goed absorptievermogen heeft. Ditzelfde geldt voor de roller. Met betrekking tot de drukspuit is het belangrijk om er rekening mee te houden dat je deze niet te hard aanzet.

Met een blokkwast en met de roller werk je het beste van onder naar boven. Zo voorkom je dat de verf op de grond terechtkomt. Verdeel het voorstrijkmiddel op een eerlijke manier en veeg het goed uit om zodoende het beste resultaat te behalen. Neem ook echt de tijd om het middel goed te verspreiden om te voorkomen dat het weer langs de muur naar beneden komt. In het geval van een drukspuit is het belangrijk dat deze niet te lang op een plek wordt stilgehouden. Ook met deze spuit is het belangrijk dat het voorstrijkmiddel op een juiste manier wordt verspreid over de muur. Zo behaal je een mooier effect en zal de muurverf zich beter aan de muur kunnen hechten. Het is aan te raden om niet dezelfde kwast of roller te gebruiken voor zowel het aanbrengen van het voorstrijkmiddel als voor het aanbrengen van de muurverf. Zo voorkom je dat de middelen zich met elkaar gaan mengen, waardoor de kleuren worden aangetast en de gewenste effecten niet worden behaald.

Koop je voorstrijkmiddel altijd bij een erkend verfbedrijf of bij een goede bouwmarkt.

Koop daarom je voorstrijk muurverf bij een goede verfwinkel zoals de muurverffabriek. Alleen met een goed voorstrijkmiddel zal de muur er na het verven prachtig uitzien en zal het aanbrengen van de muurverf geen problemen meer opleveren.