houtskeletbouw
Diversen

Houtskeletbouw versus traditionele bouw

Misschien droom je van het hebben van je eigen huis en denk je na over concrete bouwprojecten? Welke bouwmethode je wilt toepassen is ongetwijfeld één van de eerste en meest belangrijke beslissingen die je moet nemen.

Kies je voor een traditionele bakstenen constructie of maak je de keuze voor houtskeletbouw. Het is dan belangrijk om te weten met welke factoren je rekening mee moet houden.  Je dient bovenal na te gaan welke bouwtechniek geschikt is voor het huis van je dromen.

Het gemakkelijkst is om de twee technieken te vergelijken: houtskeletbouw tegen de traditionele bouw.

Constructie proces

Skeletbouw met een houten frame is een snelle bouwmethode. De voorbereidingsperiode voor het ontwerp gebeurt op kantoor en het geraamte wordt gemaakt in de werkplaats. De voorbereidingstijd is aanzienlijk langer dan die van een traditionele bouw, maar de bouw vordert zeer snel ter plaatse.

De muren en vloeren worden van tevoren gemaakt in het atelier, in overeenstemming met de plannen van een architect. De montage van deze houten constructie ter plaatse duurt maximaal 10 dagen.

Het proces van het bouwen van een houten frame huis is nauwelijks onderhevig aan klimatologische omstandigheden, omdat het grootste deel van de productie plaats vindt in de werkplaats. De afwerking ter plekke is daarom dan ook erg snel. Dit in tegenstelling tot de conventionele bouw, waarbij de bouw regelmatig moet worden stilgelegd omdat het weer roet in het eten gooit.

De conclusie is dan ook dat het werken met een houten frame constructie een iets langere voorbereidingstijd vereist dan traditionele bouw, maar dit wordt goed gemaakt door de snelle constructie van het huis, ter plaatse.

Duurzaam en energie besparend

Vind je het belangrijk om een duurzaam huis te bouwen, dan is skeletbouw de beste keuze. Het hout is droog en licht van gewicht. Het reguleert vocht en is zeer goed voor het milieu. Wordt er gebruik gemaakt van hout met een FSC- of PEFC-label? Dan komt het uit een verantwoord beheerd bos en dan wordt het gebruikt op een duurzame manier.

Het hout isoleert tot 15 keer beter dan beton en de inwendige structuur zorgt voor maximale isolatie. Het resultaat is lagere verwarmingsbehoeften en een verlaging van je energierekening.

Een huis met een houten frame koelt veel sneller tijdens de nacht. In de winter, is het makkelijker om een ​​houten frame huis te verwarmen, omdat de muren geen hitte opnemen, zoals dit bij metselwerk wel het geval is.

Energie norm

Hout is ook effectiever dan baksteen op het gebied van geluidsisolatie. Steen resoneert het geluid, terwijl het bij hout gedempt wordt.

De conclusie is dat houtbouw de beste keuze is wat betreft isolatie en milieu.

Je moet een goed gedefinieerde budget hebben voor het huis van je dromen. De prijs van bouwen met hout biedt meer mogelijkheden om de prijs te verlagen. Een houten frame huis is sneller klaar.

In 2021, zullen alle nieuwe huizen aan de Europese energie-norm moeten voldoen. Houtskeletbouw kan beter worden geïsoleerd, je bespaart daarom op de kosten van verwarming en energie.