asbest schoorsteen herkennen
Diversen Veilig klussen

Hoe kun je asbest in de schoorsteen herkennen?

Wat is asbest nu eigenlijk? Vroeger werd asbest toegepast als materiaal om brand te weren rondom de haard. Daarom is de kans op asbest ook groter als een woning een oude schoorsteen heeft. Zo zou je dit kunnen vinden in de schoorsteenmantel, de schoorsteenpijp, in het cement of in het rookkanaal. Asbest in een schoorsteen is dus niet gek, maar wel verstandig om het te laten verwijderen. Dit kun je doen door een asbestsaneringsbedrijf in te schakelen. Benieuwd naar tips voor asbestbestrijding en het herkennen hiervan? Je leest er hier meer over.

Asbest is al een lange tijd verboden

Vroeger werd asbest dus gebruikt als materiaal, maar dit is sinds 1993 niet meer toegestaan. Toch zijn er nog oude woningen waar nog wel asbest is gebruikt, waarbij de kans groot is dat er nog sporen van asbest aanwezig zijn. Bij huizen die voor 1993 gebouwd zijn, is het mogelijk dat in de ventilatiepijpen en schoorstenen nog asbest zit. Toch kan asbest lastig te herkennen zijn. Daarom is het nooit verkeerd om dit door een specialist te laten controleren.

Moeilijk te herkennen

Heb je een oudere woning en wil je zelf gaan kijken of er asbest aanwezig is? Dit is vrijwel onmogelijk. Het is namelijk niet goed met het blote oog te zien. Daarom is het altijd verstandig om een specialist van een asbestsaneringsbedrijf in te schakelen. Hij of zij kan een asbestinspectie uitvoeren. Hierbij wordt gekeken naar de materialen in de schoorsteen en het rookkanaal. Na dit onderzoek wordt er een rapport geschreven, waarin je kunt lezen of er wel of niet asbest aanwezig is en wat de vervolgstappen zijn. 

Laat de asbest snel verwijderen

Heb je een onderzoek laten uitvoeren door een asbestsaneringsbedrijf en blijkt het dat er asbest aanwezig is? Dan is het belangrijk om snel vervolgstappen te ondernemen. Asbest in een schoorsteen kan namelijk erg schadelijk zijn. Wel is het goed om te beseffen dat het verwijderen van asbest soms wat tijd kan kosten en ingrijpend is. Daarnaast is er een meldplicht naar de gemeente toe, wanneer je asbest in je woning hebt.