Een goed dak of dakbedekking is belangrijk
Dak Diversen

Het belang van een goed dak

Veilig, warm en droog zullen voor veel mensen belangrijke elementen zijn van een fijn huis. Natuurlijk wil je veilig zijn in je eigen omgeving, maar ook warm en droog zitten tijdens bijvoorbeeld een storm is belangrijk. Het is dan ook logisch dat je niet graag met een lekkend dak zit. Een lekkend dak kan je makkelijk voorkomen en dat bespaart je veel kosten en zorgen.

Een kapot dak

Een kapot dak is erg naar en vervelend, maar toch niet zo erg? Niets minder is waar. Naast dat een kapot dak erg vervelend is, is het ook nog eens gevaarlijk voor je gezondheid, zeker op lange termijn.

Wanneer het dak lekt, kan het water in de muren trekken. Dit klinkt wellicht niet zo erg, maar dit is de manier waarop er verschillende schimmels ontstaan. Deze schimmels kunnen erg schadelijk zijn voor je gezondheid. Je weerstand gaat achteruit, waardoor je vatbaarder wordt voor ziektes.Dakreparatie

Wanneer je dak kapot is, zal je een dakdekker in moeten schakelen om je dak te laten repareren. Afhankelijk van de ernst van de beschadigingen, brengt dit verschillende kosten met zich mee. Zo betaal je voor nieuw materialen, werkuren, maar ook bij spoed betaal je bij veel dakdekkers extra.

Voorkom hoge kosten

Het is verstandig om tijdig onderhoud te plegen aan je dak. Op deze manier voorkom je hoge kosten, je laat het immers niet zover komen dat er daadwerkelijk een lek in je dak komt te zitten. Regelmatig onderhoud gaat over diverse kleine taken, deze lijken misschien niet zo’n groot verschil te maken, maar zijn op de lange termijn dus cruciaal.

Een simpele handeling die je zelf waarschijnlijk uit kan voeren, is het schoonhouden van de dakgoten. Deze zorgen ervoor dat water weg kan lopen en niet op of tussen het dak blijft hangen. De rest kan je vaak door een gewone dakdekker laten doen.

Dakrenovatie

Wanneer je dak er al een tijdje niet zo goed aan toe is, is het verstandiger om te kiezen voor een complete dakrenovatie. Het gaat hierbij vaak om wat ingewikkeldere klussen dan bij het gewone onderhoud. Hiervoor schakel je dus het beste DML in, die daarna het onderhoud bij kan houden.
Tijdens een dakrenovatie worden alle problemen in kaart gebracht en deze worden vervolgens stapsgewijs opgelost. Je dak kan er dan daarna weer een aantal jaren tegenaan. Het is echter wel belangrijk om ook na een renovatie het onderhoud goed bij te houden.