Geluidoverlast Dit kun je ertegen doen
Diversen

Geluidoverlast? Dit kun je ertegen doen!

Geluidsoverlast is vaak een grote bron van ergernis. Misschien heb je last van luidruchtige (boven)buren of woon je aan een drukke straat, waar toeterende auto’s zorgen voor overlast. Bovendien hoeft geluidsoverlast niet per se van buiten te komen, want in een slecht geïsoleerde woning kun je ook last hebben van geluiden binnenshuis, zoals je kinderen die aan het spelen zijn. Geluidsisolatie is dan ook van groot belang voor jouw wooncomfort en mag zeker niet vergeten worden tijdens het (ver)bouwen van je woning. In deze blog lees jij daarom alles over het isoleren van je huis tegen geluid!

Geluidswerend of geluidsabsorberend

Bij geluidsisolatie wordt een onderscheid gemaakt tussen geluidsabsorberende en geluidswerende materialen. Geluidsabsorberende materialen verbeteren de akoestiek in de ruimte en voorkomen bijvoorbeeld galm. Geluidswerende materialen houden geluiden buiten en gaan geluidsoverdracht naar andere ruimtes tegen. Wanneer je last hebt van geluidsoverlast, kun je dus het beste kiezen voor geluidswerend isolatiemateriaal. Geluidswerende materialen isoleren twee soorten geluiden: contactgeluid en luchtgeluid. 

Contactgeluid of luchtgeluid

Er zijn eigenlijk twee soorten geluiden die overlast kunnen veroorzaken. Contactgeluid ontstaat wanneer de bron van het geluid direct contact maakt met de vloer, muren of het plafond. Deze vorm van geluid verspreidt zich ook via die onderdelen van jouw woning. Het geluid van voetstappen of stoelen die worden aangeschoven, valt dus onder contactgeluid. Bij luchtgeluid bevindt de bron van het geluid zich in de open lucht, zoals toeterende vrachtwagens of buitenspelende kinderen. Luchtgeluid verplaatst zich ook via de lucht.

Geluidsisolerende materialen

Luchtgeluid is relatief eenvoudig te isoleren, want vaak hoef je daarvoor alleen de buitenmuur te isoleren. Stel je hebt last van geluiden van buiten aan de voorkant van je woning, omdat je bijvoorbeeld aan een drukke weg woont, dan pas je aan die kant muurisolatie toe. Steenwol is een goede keuze, want dit materiaal biedt zowel warmte- als geluidsisolatie. Contactgeluid is een stuk moeilijker te isoleren, omdat dit geluid zich via de muren, vloer en het plafond verplaatst. Je kunt daarom het beste dat deel van je woning isoleren dat in contact staat met de bron van het geluid. Stel je hebt last van je bovenburen, dan pas je plafondisolatie toe. Fermacell platen zijn daar bijvoorbeeld heel geschikt voor: brandveilig, eenvoudig te plaatsen én natuurlijk geluidswerend.