groepenkast
Diversen Energie Techniek in huis

Alles over het uitbreiden van je groepenkast

Ieder huis heeft natuurlijk een meterkast. Deze meterkast is onderverdeeld in verschillende groepenkasten om zo de belasting van het stroomnetwerk goed te kunnen reguleren. Hierbij moet je denken aan een groep met bijvoorbeeld de keuken en een andere groep waarop de wasmachine is aangesloten. Toch kan het soms zijn dat je om wat voor reden dan ook een extra groep nodig hebt. Dan is het wel fijn te weten welke mogelijkheden er eigenlijk allemaal zijn op dit gebied en hoe je dit het beste kunt realiseren. Om je een idee te geven hoe dit werkt en waarom een extra groep nodig kan zijn, hebben we dit in onderstaande artikel verder voor je uitgelicht.

Waarom je groepenkast uitbreiden?

Het kan soms noodzakelijk zijn om je groepenkast uit te breiden of een groepenkast laten vervangen. Dit komt namelijk omdat een groep maar een bepaalde capaciteit heeft, waardoor deze er bij overbelasting uitvliegt. Het is daarom dus ook zaak hier goed op te letten en bij uitbreiding hier rekening mee te houden. Zo kan het zijn dat je een nieuwe keuken krijgt en van koken op gas naar inductie gaat. Ook kan het zijn dat je een zwembad of jacuzzi krijgt. Deze veranderingen zorgen ervoor dat de piekbelasting te hoog wordt, waardoor een extra groep noodzakelijk is.

Besteed het uit

Het uitbreiden van je groepenkast is geen klus die je zelf even eenvoudig uitvoert. Het is daarom dus ook aan te raden om dit te laten uitvoeren door een vakman van Yes Elektricien. Niet alleen weet je dan zeker dat het op een correcte en veilige wijze gebeurt, maar heb je ook garantie wanneer er onverhoopt toch iets niet goed is gegaan. Het zelf uitvoeren van dergelijke werkzaamheden is daarom dus ook absoluut af te raden omdat je bij brand zelfs nog wel eens problemen kunt krijgen met de verzekering. Je bent namelijk zelf geen vakman en wanneer de verzekeraar constateert dat het niet correct is aangesloten, is de kans groot dat je zelf verantwoordelijk bent en dus ook zou moeten opdraaien voor de kosten van de geleden schade. Wees dus verstandig en besteed het uit aan een bedrijf met echte vakspecialisten in dienst.