slimme woning met automatische gordijnen
Decoratie Gordijnen

Maak van jouw woning een slimme woning met automatische gordijnen

Een smart home is meer dan een lamp met app of luidspreker met een spraakassistent. Je kunt enorm veel in huis automatiseren maar niet alle toepassingen zijn even voor de hand liggend. Wist je bijvoorbeeld dat het mogelijk is om jouw woning slimmer te maken met automatische gordijnen? Hoe dat werkt en wat de voordelen zijn leggen we uit op deze pagina.

Hoe kun je gordijnen automatiseren?

Welk type gordijn je ook kiest, je wilt ze eenvoudig kunnen openen en sluiten. In de ochtend en in de avond uiteraard, in de middag kan soms ook praktisch zijn. Door een kleine motor op de gordijnrails of gordijnroede te bevestigen is het mogelijk om met een druk op de knop het systeem in werking te stellen. Dit kan met een afstandsbediening of met een app op je smartphone of tablet. Het is ook mogelijk om het systeem volledig automatisch te laten functioneren.

De meest eenvoudige manier om gordijnen te automatiseren werkt op basis van rolgordijnen. Zoals de naam al aangeeft worden dit type gordijn op een rol gewikkeld. Normaal gesproken zet je het systeem in werking met koordjes maar met een geautomatiseerd systeem doet de buismotor het werk voor je. Koordjes heb je niet meer nodig wat ook nog eens netter oogt. Je bent niet beperkt tot rolgordijnen, je kunt ook vouwgordijnen, honingraat gordijnen of jaloezieën automatiseren. Je hebt dan wel de juiste buismotor nodig. Wat betreft de voeding zijn er opties met ingebouwde accu of met losse, oplaadbare batterijen. Je hoeft het systeem dus niet te koppelen aan het lichtnet.

Wat is er mogelijk met elektrische gordijnen?

De meest eenvoudige manier om elektrische gordijnen in werking te stellen is met een knop op de muur of een afstandsbediening. Je hoeft dus niet in de buurt te komen van de raamdecoratie. Dit werkt in dezelfde kamer of elders in huis. Als je de gordijnen koppelt met het internet kun je zelfs buiten de woning de gordijnen bedienen. Als je bijvoorbeeld thuis komt na zonsondergang dan kun je de gordijnen alvast even sluiten met de app.

Naast handmatige bediening op afstand kun je het systeem ook automatiseren. Dan heb je er geen omkijken meer naar. Daarbij heb je meerdere opties voor automatisering. Zo kun je een lichtsensor koppelen die ziet of het donker of licht is. Je kunt ook een tijdschakelaar instellen waardoor de gordijnen in de ochtend openen als je moet opstaan. Je kunt in de middag alle gordijnen aan de achterzijde van de woning laten sluiten als zonwering. Zo zijn er allerlei mogelijkheden door jouw systeem te koppelen met meerdere gordijnen en het internet. Op Somfy.nl vind je alle accessories om je huis slimmer te maken.

Praat tegen je huis

Je kunt “Sesam open u” roepen tegen de voordeur maar dat zal niet werken. Je kunt wél gebruik maken van een slimme assistent op je mobieltje of via slimme luidsprekers. Als je een Nest, Echo of HomePod koppelt met een Somfy TaHoma hub kun je de gordijnen eenvoudig bedienen met je stem. Je kunt diverse diensten koppelen evenals andere slimme producten in huis. Zo breid je de mogelijkheden van je slimme huis steeds verder uit.