Krijtverf, kalkverf of betonverf wat zijn de verschillen
Decoratie Diversen

Krijtverf, kalkverf of betonverf: wat zijn de verschillen?

Je wilt een kamer in je woning gaan verven, alleen weet je niet welk soort verf je moet gebruiken. Kun je het beste kiezen voor krijtverf, kalkverf of betonverf? In dit artikel leggen wij je uit wat de verschillen zijn.

Krijtverf

Krijtverf bevat meer krijt dan gebruikelijk is bij verf. Daardoor krijg je een soort poedermat effect. In sommige ruimtes staat dit erg mooi. Het fijne aan krijtverf is dat je het op elke ondergrond kunt gebruiken, zoals oude verflagen of latex. Je hoeft hierbij dus geen primer te gebruiken. Een ander voordeel van krijtverf is dat je het eventueel makkelijk kunt overschilderen. Wil je meubels gaan verven? Dan is krijtverf ook ideaal.

Kalkverf

Je kunt er ook voor kiezen om je muren te verven met kalkverf. Bij deze verf kalk het belangrijkste bestanddeel. Kalkverf op de muur  ziet er wat wolkerig of streperig uit. Het is een mineraal product en het hecht ook alleen op minerale ondergronden, oftewel ondergronden van steen. Wel kun je ook voor kalkverf kiezen als het oppervlak al geverfd is of als je het op een ander soort ondergrond wilt aanbrengen, mits je dan wel een primer aanbrengt. Kalkverf is niet goed overschilderbaar.

Je kunt er ook voor kiezen om je muren te verven met kalkverf. Bij deze verf kalk het belangrijkste bestanddeel

Betonverf

Een andere optie waar je voor kunt kiezen is betonverf. Dit is een wat dikkere verf met een soort balletjes erin. Je creëert hiermee een veegeffect, als je de verf goed uitsmeert. Smeer je de verf minder uit? Dan zie je de balletjes wat beter en wordt de muur wat drukker. Met betonverf creëer je dus een soort betonlook. Het is niet zo dat je deze verf alleen op wanden van beton kunt gebruiken, ook al doet de naam dat misschien wel vermoeden. Je kunt betonverf ook heel goed gebruiken op andere ondergronden en eveneens voor het verven van meubels.