Dak Diversen

Wat is asbest en waarom zijn ze gevaarlijk?

Waarom het belangrijk is om asbest in je woning te laten verwijderen

Onderstaande informatie zal je helpen om asbest te begrijpen. Wat het is, wat de gezondheidseffecten kunnen zijn, waar het zich in je huis bevindt en wat je eraan kan doen. Als er asbest in je huis is, is dit niet altijd een ernstig probleem. Het gevaar is dat asbestmateriaal na verloop van tijd beschadigd raakt. Beschadigde asbest kan asbestvezels vrijmaken, en dit kan een gevaar voor je gezondheid vormen.

Wat is asbest?

Asbest is een term voor een groep mineralen die gemaakt zijn van microscopische vezels. Voordat de gevaren ervan bekend waren, werd asbest veel gebruikt in gebouwen voor isolatie, vloeren en dakbedekking. Het werd echter op plafonds en muren gespoten. Nu is het verboden in Nederland. Gebouwen die vóór het jaar 2000 zijn gebouwd, kunnen nog altijd asbest bevatten. Als de asbesthoudende materialen in deze gebouwen intact blijven, vormen ze zeer weinig risico. Slechts wanneer deze materialen beschadigd of verstoord worden, kunnen kleine asbestvezels in de lucht en de longen terechtkomen.

Waarom moet
Wat is asbest en waarom moet je het verwijderen.

Wat zijn de risico’s van asbest?

De meest voorkomende manier waarop asbestvezels het lichaam binnenkomen is door het in te ademen. In feite wordt asbesthoudend materiaal over het algemeen niet als schadelijk beschouwd, tenzij het stof of vezels vrijgeeft in de lucht waar ze kunnen worden ingeademd of ingeslikt. Wanneer materialen die asbest bevatten, worden verstoord of beschadigd, komen er vezels vrij in de lucht. Veel van deze vezels zitten vast in de slijmvliezen van de neus en de keel waar ze kunnen worden verwijderd, maar sommige kunnen diep in de longen of, als ze worden ingeslikt, in het spijsverteringskanaal terechtkomen. Eenmaal ingesloten in het lichaam kunnen de vezels gezondheidsproblemen veroorzaken. Personen die aan asbest worden blootgesteld, worden geconfronteerd met gezondheidsrisico’s, waaronder kanker en andere ziekten.

Omdat het zo moeilijk is om asbestvezels te vernietigen, kan het lichaam ze niet afbreken of verwijderen als ze eenmaal in de longen of het lichaamsweefsel zitten. Ze blijven hierdoor in het lichaam zitten en veroorzaken op hun beurt ziektes. Er zijn drie primaire ziekten die verband houden met de blootstelling aan asbest: asbestose, longkanker en mesothelioom. Mesothelioom is een kanker die de voering van de longen (borstvlies) en de voering rond het lagere spijsverteringskanaal (buikvlies) aantast. Het is bijna uitsluitend gerelateerd aan de blootstelling aan asbest en tegen de tijd dat het wordt gediagnosticeerd, is het bijna altijd dodelijk. Asbestose is een ernstige littekenvorming van de longen die normaal gesproken optreedt na een jarenlange zware blootstelling aan asbest. Deze aandoening kan leiden tot progressieve kortademigheid en kan in ernstige gevallen fataal zijn. Daarom is het belangrijk dat je jezelf beschermt tegen asbest en geen risico’s neemt.

Asbest is een natuurlijk maar gevaarlijk mineraal dat in vele materialen voorkomt. Ontdek hier wat de gezondheidsrisico’s zijn en hoe je ze laat verwijderen.
Asbest is een natuurlijk maar gevaarlijk mineraal dat in vele materialen voorkomt. Ontdek hier wat de gezondheidsrisico’s zijn en hoe je ze laat verwijderen.

Hoe laat ik asbest verwijderen?

In het algemeen is het afgeraden om zelf asbesthoudende materialen uit je huis te verwijderen. Asbest is uiterst gevaarlijk en er is geen veilig niveau van blootstelling. Laat asbest verwijderen door een ervaren professional. Echter, mag iemand zonder de juiste opleiding en certificaten nooit proberen om asbesthoudende materialen zelf te verwijderen. Voor het uitvoeren van elk soort renovatie- of sloopwerk is het belangrijk om een professional in te huren van Revoort om exemplaren te nemen van materialen die tijdens de werkzaamheden beschadigd of gebroken kunnen zijn. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat alle producten waarin asbest is gebruikt, mogelijk mineralen kunnen bevatten en als gevaarlijk moeten worden beschouwd. Afhankelijk van de omvang van de schade en het risico op blootstelling aan asbest zal een asbest aannemer voorstellen om de materialen ofwel in te sluiten ofwel volledig te verwijderen uit het werkgebied.