dakpannen-vervangen
Dak

Wanneer moet ik mijn dakpannen vervangen?

Een dak boven je hoofd: dit is het allerbelangrijkst. Maar dit dak moet wel sterk en waterdicht zijn. Liggen jouw dakpannen al meer dan 70 jaar op het dak? Of is jouw dak beschadigd door weersomstandigheden? Veel mensen vragen zich af wanneer ze de dakpannen het beste kunnen vervangen. Wij zeggen altijd: voorkomen is beter dan genezen. Daarom kun je er maar beter zo vroeg mogelijk bij zijn. Wij vertellen je wanneer je jouw dakpannen het beste kunt vervangen

Hoe lang gaan dakpannen mee?

Als je in een nieuwbouwwoning woont, hoef je je (nog) geen zorgen te maken over de levensduur van de dakpannen. Bij aankoop van een oudere woning ligt dit net even anders. Dakpannen gaan namelijk een bepaald aantal jaren mee. Liggen er betonnen dakpannen op je dak? Dan moet je deze na ongeveer 30 jaar vervangen. Pannen van klei gaan langer mee, namelijk ongeveer 50 tot 100 jaar. Als je de dakpannen te lang op het dak laat liggen, verdwijnt de waterafstotende kracht en kunnen er scheuren en lekkages ontstaan. 

Schade aan het dak

Een dakpan is stevig, maar deze kan door weersomstandigheden sterk beschadigen of zelfs breken. Als een dakpan is gebroken of beschadigd, beschermt deze het dak niet meer. Als je de beschadigde dakpannen niet vervangt, kan dit voor veel schade zorgen. Denk bijvoorbeeld aan lekkages, houtrot en in het ergste geval kan het dak zelfs instorten. Wees er dus op tijd bij en laat je dakpannen vervangen bij schade. 

Dakpannen vervangen

Laat je dakpannen vervangen door een professional

Vaak nemen mensen niet de moeite om een beschadigde dakpan te vervangen, maar dit is wel degelijk heel belangrijk. Als de schade beperkt is gebleven en er maar één of twee pannen zijn gebroken, kun je deze zelf vervangen. Wil je alle dakpannen vervangen? Laat dit dan doen door een dakspecialist. Deze weet precies hoe de pannen geplaatst moeten worden. Bovendien zijn zij gespecialiseerd in werken op hoogte en treffen zij alle nodige veiligheidsmaatregelen.