lekkage-verhelpen
Dak Tuin

Lekkage plat dak opsporen, hoe werkt het?

Niets is zo vervelend als een lekkage aan een dak. Wanneer je een lekkage niet snel oplost kan het zorgen voor vervelende problemen zoals vochtschade. Vaak merk je een lekkage aan een dak als je vocht op het plafond of muren ziet. Ook kan een lekkage op lange termijn schade aanrichten aan je dakconstructie. Een lekkage moet dus snel worden verholpen. Ga je een lekkage aan een plat dak zelf oplossen en opsporen dan moet je hier op letten. 

Het opsporen van een lekkage

Een lekkage dak opsporen is beste een lastige klus. De moeilijkheid zit hem namelijk in de juiste locatie opsporen.  Dat komt omdat het lek niet altijd boven zichtbare vochtplekken hoeft te zitten.  Er zijn drie oorzaken die het meeste voorkomen waardoor een lekkage ontstaan, bijvoorbeeld door vocht en vorst tussen de naden van de dakbedekking of een verstopte dakgoot. Daarnaast kan gescheurd daklood ook zorgen voor een lekkage. Het is dus slim om eerst te kijken naar deze punten. Controleer de naden en overlappingen van de dakbedekking: zie je hier regenwater dat is blijven liggen? Of zijn er opening tussen de dakbedekking? Wellicht heb je dan de locatie al gevonden en is hier de lekkage ontstaan. Een andere mogelijkheid is dat de lekkage veroorzaakt is door een verstopte dakgoot. In een dakgoot kan veel vuil liggen zoals takken, mos, bladeren en algen. Hierdoor kan het afvoersysteem van het dak verstopt raken en gaat water zijn eigen weg proberen te vinden. Een lekkage en een kapot afvoersysteem is het gevolg. Check daarom je dakgoot en regenpijpen. Daarnaast kan het gescheurd daklood voor een lekkage zorgen. Daklood wordt gebruikt om een waterdichte overgang te maken van het dak naar dakkapellen of schoorstenen. Ga na of het daklood goed aansluit op het dak en of er geen gaten of openingen zitten.

Lekkage verhelpen

Heb je de plek van de lekkage aan het platte dak opgespoord? Dek het dan af met een groot zeil om meer wateroverlast te voorkomen. Vervolgens kan je lekkage repareren. Wanneer het daklood kapot is kun je dit repareren met een pasta. Ook kun je de afvoer goot helemaal schoonmaken zodat er geen water kan blijven hangen .Natuurlijk is het fijn als je een lekkage zelf kunt verhelpen. Houd in je achterhoofd, dat een reparatie met een pasta meestal een tijdelijke oplossing is. Vaak moet delen van het dakleer of rubber vervangen worden. Daarom kan je beter voor de reparatie een vakspecialist inhuren.