schimmel in huis
Veilig klussen

Schimmel in huis, wat nu?

Heb je een vochtprobleem in je woning? Waarschijnlijk vind je overal natte vlekken op de muur en dat betekent dat er vocht zit. Veel mensen doen hier niets aan, maar wist je dat er schimmels kunnen ontstaan in deze vochtige plekken? Schimmels ontstaan altijd in vochtige gebieden, dus ook in de vochtplekken in je woning. Schimmels zijn gevaarlijk voor de gezondheid van de mensen en je wilt deze niet in je woning hebben. Schimmels in huis kunnen nadelige gezondheidseffecten met zich mee brengen en je kunt snel vermoeid raken. Je kunt daarnaast de volgende klachten ervaren: hoofdpijn, verkoudheid, netelroos, astma en longproblemen. Maar hoe herken je schimmels? En wat kun je tegen schimmel in huis doen? In dit artikel gaan we dat uitgebreid behandelen zodat je precies weet wat je moet doen.

Hoe herken je schimmel in huis?

Schimmels zijn schadelijk voor onze gezondheid en schimmel kan zich overal in huis bevinden. De schimmels verspreiden zich door sporen die overal in de lucht kunnen rondzwerven. In ieder huis bevinden zich schimmelsporen, maar in de meeste gevallen ontwikkelen deze niet. De sporen hebben een juiste plek nodig om te kunnen ontwikkelen en dat is bijna altijd een vochtige plek in de woning. Schimmels zijn kenmerken in je woning en je kunt deze herkennen aan bruine of zwarte plekken op de muren, maar ook plafonds en eventueel de vloer. Je kunt het ook ruiken en vaak hangt er een muffe schimmellucht in de ruimte waar de schimmel zich bevindt. In de meeste gevallen kun je de schimmels direct herkennen, maar in andere gevallen kan dit een stuk moeilijker zijn. Constant condens op de raam kan een teken zijn van een vochtprobleem en dient gelijk behandeld te worden, voordat er schimmels ontstaan. Zwarte/bruine puntjes op een vochtige plek is bijna altijd schimmel en moet je goed oppassen.

Wat kun je zelf doen?

Wanneer er schimmel in je woning ontstaat, is het van belang dat dit verwijderd wordt door een expert op het gebied van schimmels. Maar zelf kun je ook veel doen en is het van belang dat je preventief te werk gaan. Je wilt vochtproblemen voorkomen en hierbij is ventilatie van groot belang, zodat iedere ruimte droog blijft. Sommige ruimtes maken veel vocht aan zoals de badkamer en hier is het van belang dat er een afzuigingssysteem is. In de badkamer hangt er bij altijd wel een afzuiger en deze moet goed schoongemaakt worden voor optimaal gebruik.

Onderzoek

Heb je de schimmels verwijderd en het vochtprobleem aangepakt? Mooi, maar het kan alsnog zijn dat er een vochtprobleem is en hiervoor kun je een expert inschakelen. Deze kan een binnenmilieu onderzoek uitvoeren en de luchtkwaliteit in je woning controleren. Nadat het onderzoek is uitgevoerd kun je gelijk achterhalen wat de oorzaak is van de schimmels. Je kunt door de precieze oorzaak te weten het probleem een stuk beter afpakken en voor altijd verlost zijn van schimmels in huis. Bij het verwijderen van schimmels is het belangrijk om beschermende kleding te dragen en eventueel een mondkapje.