Brandbeveiliging en maak je huis fireproof
Beveiliging Brandbeveiling

Maak je huis ‘fireproof’

Een brand in uw huis is een van de engste dingen die je kunt meemaken. Wist je dat er jaarlijks meer dan 37.000 Nederlandse huishoudenbranden worden gemeld en dat er meer dan 260 mensen omkomen?

Dus, wat kunt je doen om uw gezin, huis en bezittingen te beschermen en het risico te minimaliseren? We hebben een aantal wijzigingen op een rij gezet die je kunt aanbrengen om uw huis fireproofing te maken en uw gezin te beschermen.

Gebruik brandvertragende materialen


Laten we beginnen met bouwmaterialen; sommige zijn kwetsbaarder voor brand dan andere. Het gebruik van brandvertragende alternatieven en het vuurvast maken van uw interieur zijn goede eerste verdedigingslinies tegen een mogelijk ernstige tragedie. Breng de wijzigingen aan wanneer je uw huis opknapt of opnieuw inricht.

Als het om materialen gaat, zijn betonnen panelen, stucwerk of baksteen voor buitenmuren, stalen kozijnen voor ramen en beton of metaal voor dakbedekking allemaal goede keuzes. Brandvertragende verf is ook een goed idee. Voor vlonders zijn beton, tegels, steen of baksteen beter dan hout.

Kies in uw huis brandwerende gordijnen en meubelstoffen en zorg ervoor dat je de verschillende Nederlandse normen en certificeringen die worden gebruikt voor het fireproofing stoffen begrijpt. Extra vlambestendigheid kan ook ter plaatse worden aangebracht op uw bestaande huisstoffen en gestoffeerde meubels.

Installeer rookmelders


Rookmelders zorgen voor een vroege waarschuwing bij brand in uw huis. Traditionele alarmen piepen wanneer ze rook of brand detecteren, terwijl slimme detectoren ook een waarschuwing naar je telefoon sturen. Voor maximale bescherming zou er volgens de Nederlandse brandweermiddelen in elke kamer van je huis een rookmelder moeten zijn, behalve in badkamers. Je hebt er ook een nodig in de gang tussen de woonkamer en de slaapkamers, en een op elke overloop.

Er zijn 4 soorten rookmelders geschikt voor verschillende ruimtes in huis. Rookmelders moeten uit de buurt van ventilatieopeningen worden geplaatst en de batterijen moeten elke 6 maanden worden vervangen. Cruciaal is dat je ten zeerste wordt aangeraden om uw rookmelders minstens één keer per jaar te testen om er zeker van te zijn dat ze nog steeds werken. Je loopt vier keer meer kans om bij een huisbrand om te komen zonder een functionerende rookmelder!

Investeer in branddeuren op belangrijke gebieden


Een brand in huis kan zich snel verspreiden en hele kamers overspoelen in minder dan 10 minuten. Maar de schade door rook en brand kan drastisch worden verminderd door branddeuren in uw huis te hebben die ‘s nachts gesloten zijn wanneer brand vaker voorkomt.

Een branddeur houdt de rook, hitte en vlammen tegen – doorgaans tot 30 of 60 minuten – en beschermt de vluchtroute en geeft je die cruciale extra minuten om veilig het gebouw te verlaten.