Brandwerende platen van Promatect
Beveiliging Brandbeveiling

Hoe kun je jouw woning brandveiliger maken?

Veel mensen hebben een rookmelder in huis, die de bewoners moet alarmeren zodra er rookontwikkeling wordt waargenomen. Dat voelt veilig en alles lijkt ermee onder controle. Maar het voorkomen van brand is minstens zo belangrijk. Hoe zorg je ervoor dat de kans zo klein mogelijk wordt gemaakt dat er brand ontstaat in jouw huis? In dit artikel nemen we de aandachtspunten met je door.

Waardoor kan er brand ontstaan in huis?

De oorzaak van brand in huis kan divers zijn, maar de meest voorkomende zijn:

 • Stof in elektrische apparaten, of stof in een stekkerdoos. Deze kunnen kortsluiting veroorzaken. Plaats stekkerdozen daarom bij voorkeur niet op de grond; hier vangen zij de meeste stof.
 • Gebruik hoogwaardige stekkerdozen, die je niet aan elkaar koppelt.
 • Opladers. Zorg dat je alleen overdag elektrische apparaten oplaadt als je thuis bent. Sommige accu’s kunnen oververhit raken, doorbranden of kunnen een ontploffing veroorzaken. Haal daarbij je apparatuur van de oplader zodra deze volledig opgeladen zijn en haal de oplader zelf ook altijd uit het stopcontact.
 • Gebruik alleen originele opladers. Goedkope alternatieven veroorzaken sneller brand.
 • Let op met elektrische dekens die aanblijven staan. Deze kunnen zeer oververhit raken.
 • Vaatwasser, wasmachine en wasdroger alleen laten draaien indien je thuis bent.
 • Smeulende restanten van haardhout. Sluit de haard hermetisch als je naar bed gaat. Hout kan (niet direct zichtbaar) nog steeds uren smeulen, waarbij houtstukjes uit de haard kunnen spatten. Stook daarbij de haard nooit te hard op, schoorsteenbrand ligt dan op de loer. Laat minimaal eens per jaar de schoorsteen vegen door een erkende schoorsteenveger.
 • Smeulende sigaretten. Leeg geen asbak in de vuilnisbak voor het slapen gaan of voor het verlaten van een ruimte. Ongemerkt kan er nog een restje smeulen, wat brand in de vuilnisbak kan veroorzaken.
 • Vlam in de pan. Let op met hoog vuur en vette buitenranden van bijvoorbeeld de koekenpan.
 • Ook in de meterkast kan brand ontstaan. Dit kan zeer ernstige gevolgen hebben. Plaats daarom nooit overige (brandbare) spullen in de meterkast. De meterkast moet kunnen luchten.
 • Oude CV ketels kunnen brand veroorzaken. Laat ieder jaar de CV ketel schoonmaken en vervang bij voorkeur de oude CV ketel.

Brandwerende omgeving creëren

Wanneer we goed rondkijken in huis zien we de nodige kunststoffen. Deze kunnen razendsnel ontbranden zodra zij eenmaal vlam vatten. Denk hierbij aan gordijnen en synthetische vloerbedekking, tot aan (vinyl) behang toe. Het is niet alleen verstandig om een rookmelder in huis te hebben, maar ook (kleine) brandblussers. Plaats er gewoon een per etage, op een gemakkelijk bereikbare plaats. Blus brand nooit met water. Ook zorg je voor vrije doorgangen in huis, zodat mocht dit nodig zijn jij je weg kunt vinden door de rookontwikkeling heen, zonder te worden belemmerd door opgestapelde spullen. 

Brandvrij Promatect plaatmateriaal voor de CV ruimte

Zorg dat de ruimte waar de CV ketel zich bevindt is afgewerkt met brandvrij plaatmateriaal, zoals Promatect. De Promatect platen zijn daadwerkelijk brandvrij en zijn verkrijgbaar bij de betere houthandel. Gebruik ze voor de afwerking van de CV ketelruimte.

Daarnaast kunnen ook andere ruimtes brandwerend gemaakt worden door het gebruik van Promatect. Promatect is o.a. te gebruiken voor het creëren van scheidingswanden en plafonds.