Brandbeveiling

Brandbeveiliging

Brandbeveiliging

Brandpreventie

Het is misschien wel onze ergste nachtmerrie: brand. Niet alleen kan brand slachtoffers maken, het kan er ook voor zorgen dat je alles kwijtraakt. Brandpreventie is daarom ook van groot belang. Hoe kun je zelf de kans op brand verkleinen?

Verwoesting
Brand kan je leven verwoesten op meerdere manieren. Een brand kan dodelijke slachtoffers eisen en kan mensen die het overleven voor het leven verminken. De littekens van brandwonden draag je meestal de rest van je leven mee; dit kan dan ook een grote invloed hebben op het zelfvertrouwen. Mensen schamen zich voor hun brandwonden, vooral als deze in het gezicht zitten en dus duidelijk zichtbaar zijn. Maar brand verwoest meer: waardevolle spullen bijvoorbeeld die een emotionele waarde hebben, zoals foto’s of erfstukken, zie je nooit meer terug. Je staat letterlijk ineens met lege handen.

Brandpreventie
Vaak denken mensen: dat overkomt mij toch niet. De waarheid is echter dat het iedereen kan overkomen, hoe voorzichtig je ook bent. Brandpreventie is dan ook erg belangrijk, maar wat houdt dit eigenlijk precies in? Brandpreventie betekent enerzijds dat je maatregelen neemt om brand en de gevolgen daarvan te voorkomen en anderzijds dat men in geval van brand snel kan handelen of kan vluchten. Wie er op tijd bij is, kan erger voorkomen.

Manieren van brandpreventie
Aan welke producten of materialen moet je denken als het gaat om brandpreventie? Een korte opsomming:

  • Rookmelders. Een rookmelder merkt rookdeeltjes op en slaat vervolgens alarm door middel van een hoge pieptoon. Zo wordt een brand op tijd ontdekt. Een rookmelder is erg belangrijk, zeker als men slaapt. Zonder rookmelder zul je in je slaap overvallen worden door de rook of het vuur en dan is het vaak te laat. Het is verstandig om een rookmelder zowel beneden als op de bovenverdieping aan te brengen
  • Brandblussers. In een brandblusser zit een kleine hoeveelheid blusmiddel onder druk, vaak een poeder of schuim. Hiermee kan een kleine brand gedoofd worden
  • Blusdekens. Een blusdeken kun je over een beginnend vuur heen leggen, om deze te doven. Denk bijvoorbeeld aan een barbecue, een vlam in de pan of een persoon die vlam heeft gevat. Blusdekens zouden eigenlijk tot de standaard uitrusting van een keuken moeten behoren.

Voorkomen is beter dan genezen
Brandpreventie betekent ook verantwoordelijkheid nemen. Laat bijvoorbeeld kaarsen nooit zonder toezicht staan en laat de televisie niet op het stand-by knopje staan, maar schakel deze helemaal uit. Laat geen brandbare materialen rondslingeren in de buurt van bijvoorbeeld kaarsen of het fornuis. Pas op met brandende sigaretten; rook bijvoorbeeld niet in bed. En maak een vluchtplan: weet waar je heen moet als er tóch brand uitbreekt.

Elk jaar is er een brandpreventieweek

Ook een deel dat met preventie te maken heeft zijn goede sloten, niet alleen tegen inbraak, maar ook moeten sloten en deurklinken goed werken als bij calamiteiten.
U wilt toch niet als u in paniek bent met een slot hoeven te lopen martelen.
Meer informatie over een Sleutelmaker uit Rotterdam.