Veiligheid op de werkvloer
Beveiliging Veilig klussen

Beter voorkomen dan genezen | Veiligheid op de werkvloer

Er hoeft maar een heel klein iets te gebeuren en het kan al voorbij zijn. Of niet, maar je ervaart dan wel levensgrote gevolgen van een kleine misrekening.

Dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Zolang je volledig voorbereid bent op je werk, zou alles in orde moeten komen en worden risico’s vermeden. Voorschriften zijn er natuurlijk niet voor niets! En daaruit blijkt ook wat in jouw onderneming de regels zijn omtrent veiligheid en de specifieke protocollen daaromtrent. Oftewel, wat zijn de stappen die er genomen moeten worden zodra er zich een specifiek ongeval voordoet? Dat zijn zaken waar iedereen binnen jouw organisatie van op de hoogte dient te zijn.

Er wordt wel gesproken over hoofd- en bijzaak wanneer het gaat over persoonlijke bescherming. Maar geloof ons: wanneer het gaat over jouw veiligheid en die van de mensen om jou heen, bestaat ‘bijzaak’ niet!

Hoofd & gelaat

Je hebt misschien mensen boeven en/of onder je, maar in één ding is iedereen gelijk: het naleven van de voorschriften! Laat daarom ook duidelijk merken waar en wanneer het verplicht is om een helm of beschermend masker te dragen op de werkvloer door een bord op te hangen waarop dit glashelder glashelder met symbolen wordt aangegeven. En dan zijn werknemers of werkgevers niet uitgezonderd: iedereen hoort aan deze regel te voldoen! Heeft daar één iemand lak aan, dan volgt de rest al snel. Da’s leuk voor de eindverantwoordelijke… om van de verzekeraar nog maar niet te spreken!

Zorg dat er voldoende helmen en maskers die speciaal voor jouw bedrijfstak werden ontwikkeld aanwezig zijn op de werkvloer. Springt er toch letterlijk iets in iemands oog? Dan moet er ook een oogdouche aanwezig zijn op een centrale plek.

Gehoor

Sommige dingen komen nooit meer terug. Zo kun je naar je gehoor fluiten wanneer je hier schade aan ondervindt, hoewel je dat dus niet meer zelf zult horen. Gehoorschade is namelijk in het gros van de gevallen permanent.

Gelukkig bestaan er oorkappen om hier een stokje voor te steken. En oordoppen in iets minder excessief lawaaieriger omgevingen. Daarover bestaan wel klachten dat ze niet comfortabel zitten of na verloop van tijd zelfs pijn gaan doen. In dat geval raden we je aan om otoplastieken te laten maken. Dat zijn oorpluggen die speciaal op maat zijn gemaakt, gebaseerd op jouw gehoorgang! Comfort wordt hiermee gegarandeerd.

Voetenwerk

Je neemt ze wellicht zelfs op de werkvloer voor ie, maar je voeten krijgen nogal wat te verduren. Ze moeten zich de hele dag verplaatsen en jouw gewicht met zich meetorsen. Daarnaast kunnen ze zich in vervuilde of natte omgevingen bevinden. En o wee als er iets zwaars op valt! Kortom, jouw werkschoenen zijn uiteraard de crème de la crème op het gebied van professioneel schoeisel. Met verhoogd comfort kom jij we werkdag wel door. Verrek, dat rijmt nog ook!