Wat u en heel veel andere mensen wellicht niet weten is dat de mate van kalk in leidingwater weergegeven wordt in Duitse Hardheid, afgekort tot odH. In ons land is sprake van een gemiddelde hardheid van 8 odH. Dat is een vrij hoge waarde en dat betekent dat er relatief veel kalk (calcium en magnesium) in het water aanwezig is. Als u een waterontharder aanschaft, haalt u (of beter: de waterontharder) kalk uit het leidingwater. Zo kunt u kalkafzetting op prima wijze voorkomen.
Waterontharder werking: kunsthars speelt een cruciale rol
Wat ook zou kunnen is dat u helemaal niet op de hoogte bent van waterontharders en de werking ervan. Het is goed om te weten dat de kalk uit het water verwijderen tot stand komt met kunsthars dat in de waterontharder aanwezig is. De hars is verpakt als piepkleine, harde bolletjes die als geen ander kalk weten te binden. Op die manier maakt kunsthars van hard water dus relatief eenvoudig zacht water door het harde kalk vakkundig weg te nemen. Deze manier van werken wordt in vaktermen overigens ionenuitwisseling genoemd.
Niet het eeuwige leven
Uiteraard hebben de kleine, harde kunsthars bolletjes niet het eeuwige leven. Ze raken na verloop van tijd gewoon vol en verzadigd, en zitten helemaal vol met deeltjes calcium en magnesium. Is dat het geval, dan kunnen ze de kalk niet langer binden. Het is dus zaak de harsbolletjes met enige regelmaat schoon te maken. Dit kunt u heel eenvoudig doen door te zorgen dat de harsbolletjes gespoeld worden met pekelwater, iets dat ook wel regenereren genoemd wordt. Maar maakt u zich vooral geen zorgen, dit proces gaat namelijk geheel en al automatisch, zo’n twee keer per maand om precies te zijn.
Vul zelf zout bij
Overigens is er niet altijd met precisie iets te zeggen over regenereren, omdat dit ook afhankelijk is van het water dat u verbruikt, de hardheid van het water en het harsvolume. Regenereren duurt wel altijd ongeveer een uur. Wat u wel zelf moet verzorgen is het bijvullen van het benodigde zout om pekelwater aan te kunnen maken. Het gaat dan om sterk gezuiverd keukenzout en geldt dus als een natuurproduct. Uiteraard ontstaat bij het proces dat regenereren heet altijd een kleine hoeveelheid afvalwater, met daarin dus ook de uit het water gehaalde kalk. Dit water wordt op het riool geloosd, in geconcentreerde vorm. Als er onthard wordt, dan ontstaat een kleine hoeveelheid natrium – smaak- en reukloos overigens- in het water. Dat is echter niet de moeite waard.
Kalkaanslag voorkomen
Waarom u een waterontharder zou kopen? Laat duidelijk zijn dat door het gebruik van een waterontharder kalkaanslag op de best denkbare wijze voorkomen wordt. Op die manier blijft ook uw was en uw huid zachter en is er amper nog onderhoud noodzakelijk. Het enige wat u dus zelf moet doen is het bijvullen van zout. Dat kan en mag nooit een probleem zijn, toch? Veel zout hoeft overigens niet gebruikt te worden voor de waterontharder. Die doet zijn werk namelijk altijd op zeer efficiënte wijze. Er is altijd een waterontharder beschikbaar die naadloos bij uw huishouden past. Een waterontharder installeren is overigens prima te doen.