metro tegels
Badkamer Keuken

Metrotegels, de trend van het moment

Metrotegels, wat zijn dat nou eigenlijk? De term wordt veel gebruikt in de interieurwereld. De van origine witte, langwerpige tegels hebben een lange historie. Ze zijn voor het eerst ingezet in de Franse metro, ze zijn speciaal gemaakt om het licht in de donkere tunnels goed te verspreiden. Door het glanzende oppervlakte, werd het licht weerkaatst.

Dit was zo’n goede zet dat al snel andere vakmensen de waarde van de tegel inzagen. Zo maakte de rechthoekige tegel zijn intrede bij de slager. Want, deze tegel is enorm makkelijk schoon te maken en vuilafstotend. Vanwege de hygiëne, is het gladde oppervlakte van deze tegel ideaal in de slagerij; daar waar hygiëne één van de belangrijkste punten is. Vanuit hier is de tegel nog meer terrein gaan winnen en sindsdien zien we deze terug in onze eigen huizen. Tegenwoordig is de populaire tegel niet meer weg te denken en komt de tegel niet alleen meer in het wit voor maar in alle kleuren van de regenboog!

Het is een keramische tegel, uit klei gebakken dus. Met een glanzende en gladde glazuurlaag. De meest gangbare afmetingen zijn 7.5 bij 15 centimeter of 10 bij 20 centimeter. Je weet dat je te maken hebt met metro tegels als de randjes afhellend zijn. Dit betekent eigenlijk dat alle randjes rondom de tegel schuin zijn.

Ze zijn dus super handig in gebruik. Ze zijn vlek-, water- en hittebestendig! De tegel is daarom perfect voor in de keuken, de badkamer of in het toilet. Vaak wordt de tegel ingezet als wandtegel. Bijvoorbeeld als spatwand achter het fornuis.

Metro tegels als trendy blikvanger in de keuken

Tijdens het koken spettert het eten vaak wat af. De olie waar de kip in wordt gebakken, de pastasaus die net iets te hard aan het pruttelen is of de spinazie die iets te wild wordt opgeschept. Als je geen makkelijke spatwand hebt, is het een vreselijk klusje om al deze vlekken van eten er weer af te krijgen. Met de rechthoekige tegel als spatwand, is dit een fluitje van een cent! Een nat microvezeldoekje eroverheen is vaak al voldoende. Voor de hygiëne gebruiken we wat allesreiniger, maar voor het zicht is dat niet eens nodig. Helemaal voor de ietwat onhandige koks onder ons, is deze wandtegel dus een uitkomst!

De metrotegel in de badkamer

Zodra deze tegels gezet zijn, heb je er eigenlijk geen omkijken meer naar. Ze zijn onderhoudsvrij, je hoeft ze niet te behandelen en door het gladde oppervlakte super hygiënisch. De tegel is super trendy en bijna niet meer weg te denken uit de badkamer! Er wordt vaak voor deze tegel gekozen als wandtegel in de douche. Bij een inloopdouche wordt de tegel vaak als zowel vloer- als wandtegel gebruikt om een mooi accent aan te brengen. Je hoeft je bij deze tegel ook geen zorgen te maken of deze bestand is tegen alle zeepresten, kalk en schoonmaakmiddelen. Want, deze tegel kan heel veel hebben! Doordat ze vaak een glanzende glazuurlaag hebben, is het wel aan te raden om na de douchebeurt even na te spoelen met koud water. Dit scheelt weer tijdens het schoonmaken omdat je kalk weinig tot geen kans meer geeft. Tenzij je een waterontharder hebt, dan blijven er sowieso geen kalkresten meer achter.

Voordelen van deze rechthoekige tegels in huis

Kan in iedere ruimte worden toegepast; van badkamer tot keuken en van woonkamer tot hal
De tegel is slijtvast en kan dus best een stootje hebben
Heeft ook geen onderhoud nodig en is makkelijk schoon te maken
Waterbestendig en vlekbestendig
Kan goed tegen hitte – ideaal in de keuken dus
Voor iedere interieurstijl, want in alle kleuren van de regenboog te koop
Matte óf glanzende afwerking
Dus inzetbaar in ieder huis en interieur!

Zorg er wel voor dat je de tegels laat zetten door iemand die er echt verstand van heeft! De tegel zelf is redelijk makkelijk te zetten, maar doordat de randjes allemaal schuin zijn, blijft er weinig ruimte over om (goed) te voegen. De voeg wordt heel smal en moet wel goed gedaan worden. Helemaal als deze in de badkamer in de douchecabine wordt toegepast. Beetje zonde als er lekkage ontstaat door amateuristisch voegwerk.

De rechthoekige tegel is in iedere interieurstijl en type woning inzetbaar! Kies voor de zwarte variant om een mysterieuze indruk te geven, wit voor klassiek of ga voor een zachte zandkleur als neutrale tegenhanger in een verder druk interieur bijvoorbeeld.