Ben je toe aan een nieuwe badkamer of ga je verhuizen en moet je de benodigdheden voor je badkamer nog uitzoeken? Dan zul je de komende tijd vaak de term duurzaam en energiezuinig tegenkomen. Maar hoe zorg je ervoor dat je je badkamer duurzaam en energiezuinig maakt, en wat doet dat met de stijl van je badkamer?
Kan een moderne badkamer duurzaam en energiezuinig zijn?
Elke badkamer is duurzaam en energiezuinig te maken, daarbij maakt het niet uit of je voor een Scandinavische, luxe, eenvoudige of moderne badkamer kiest. Het duurzaam en energiezuinig maken van je badkamer kan altijd. Duurzame badkamermeubels zijn bijvoorbeeld meubels die gerecycled kunnen worden. Veel badkamermeubels zijn (waren) gemaakt van acryl en vinyl. Dit zijn aardolieproducten en kunnen niet worden gerecycled. Als je kiest voor keramische badkamermeubels kan het zijn dat deze zijn gemaakt van gerecycled aardewerk. Bovendien kunnen ze, wanneer ze niet meer voldoen, opnieuw worden hergebruikt. Een andere optie is om te kiezen voor houten badkamermeubels. Wil je in je moderne badkamer graag een bad, kies dan voor een geïsoleerd bad, dat houdt de warmte langer vast. Om water te besparen kun je een waterbesparend toilet plaatsen en er zijn ook waterbesparende kranen en douchekoppen te koop die passen qua stijl in elk soort badkamer.
Isoleren en ventileren en verwarmen van badkamers
Het isoleren van huizen is in Nederland heel normaal. Maar naast goede isolatie is het ook belangrijk om te ventileren. Zeker in vochtige ruimtes, zoals het geval is in badkamers. Goede ventilatie zorgt voor minder vocht en voorkomt schimmelvorming. Minder vocht in een ruimte zorgt ervoor dat de ruimte sneller warm wordt. Elektrische vloerverwarming wordt steeds vaker geplaatst in badkamers omdat deze snel warm wordt en niet de hele dag hoeft mee te draaien met de verwarming. Je kunt de thermostaat zo instellen dat de badkamer warm is als je wilt douchen of in bad wilt en de rest van de dag de thermostaat op laag instellen. Wil je tussendoor even douchen, dan is een badkamer met een elektrische vloerverwarming zo warm omdat de vloerverwarmingselementen direct onder de vloertegels geplaatst worden. Bovendien is het mogelijk om deze elementen ook op de muur achter muurtegels te plaatsen. Plaats hier dan een handdoekrek en je handdoeken zijn altijd lekker warm na het douchen.
Slim energie besparen
Er zijn veel manieren om te besparen op energie. Het gebruik van waterbesparende douchekoppen, een regendouche of kranen bijvoorbeeld. Ook het gebruik van thermostaatkranen zorgt voor minder watergebruik, evenals een waterbesparend toilet. De nieuwste technologie om water te besparen is een douche met wtw, een warmtewisselaar. Dat betekent dat de wtw het warme afvoerwater gebruikt om koud water op te warmen. Het water wordt niet samen gemengd, maar loopt in buizen langs elkaar. Hierdoor hoef je minder warm water toe te voegen en dat scheelt in energieverbruik. De warmtewisselaar kan worden weggewerkt in de douchebak of de afvoerpijp. Daarom is het goed om te bekijken of dit mogelijk is als je een nieuwe badkamer gaat maken of de badkamer grondig gaat renoveren. De extra kosten liggen tussen de 500 en 1400 euro. De besparing voor een huishouden met 3 personen die gemiddeld 9 minuten douchen ligt tussen de 70 en 110 euro per jaar. Hoe vaker er gedoucht wordt, hoe meer er kan worden bespaard.