Automotion Energie

Warmte in huis regelen via je smartphone? Zo handig is dat

Consumenten moeten soms even wennen aan nieuwe functies op gebied van smart apparatuur. Zo vonden sommige mensen het pauzeren van live-televisie iets overbodigs, iets wat je niet nodig hebt. Maar wat blijkt? In de praktijk kunnen we eigenlijk niet meer zonder. Live-televisie pauzeren is echt volledig ingeburgerd. De slimme thermostaat is aan eenzelfde opmars bezig. De consument moet er nog aan wennen en vraagt zich af het nodig te hebben. In de praktijk blijkt pas hoe handig en ‘slim’ dit product wel niet is. Na een tijdje gewend te zijn aan de slimme thermostaat, kun je niet meer zonder. Je leest hier waarom.

Altijd de warmte in huis kunnen regelen via je smartphone

We kennen allemaal van die specifieke momenten waarop het handig zou zijn als je zelf de temperatuur in huis zou kunnen controleren en bepalen. Zeker nu de gasprijzen hartstikke hoog staan scheelt ieder uur stoken je op den duur flink in je portemonnee. Heb jij de thermostaat thuis ingeprogrammeerd staan op een bepaalde temperatuur vanaf een vast tijdstip? Via je smartphone kun je de tijd wijzigen of inplannen. Wordt het later op je werk? Dan bepaal je zelf wanneer het moment daar is om te stoken. Blijf je onverwachts ergens overnachten? Regel van een afstand zelf de temperatuur en schakel desnoods de verwarming uit.

Wil jij weten wat de temperatuur is in huis? Je checkt het via de app op je mobiel. Heeft de zon de hele middag je woonkamer opgewarmd, dan hoef je nog maar een beetje bij te stoken wellicht. Vanaf iedere plek waar jij je bevindt regel je via de app de temperatuur in huis.

Altijd dezelfde huiskamertemperatuur hanteren, is dat slim?

Het is een fabel dat het geld besparend zou zijn om continu -dag en nacht- dezelfde temperatuur ingeschakeld te hebben. Zo staat bij sommige mensen de huistemperatuur altijd ingesteld op 20 graden. Op deze wijze verstook je teveel gas. Het is van belang om niet ineens de thermostaat met 2 of 3 graden op te hogen: dán stook je inderdaad meer gas. Hanteer telkens 1 graden, zo stook je zuinig en hoeft de kachel niet voluit te draaien om de woonkamer temperatuur met 1 graden op te hogen. Je voelt dit ook aan de radiatoren: schakel je de thermostaat plots 3 graden hoger in, dan worden de radiatoren binnen mum van tijd kokend heet. Je bent dan op volle kracht gas aan het stoken.

Hoe werkt het?

Er zijn uiteenlopende type slimme thermostaten verkrijgbaar, met elk hun specifieke functies. Zo zijn er slimme thermostaten op de markt geschikt voor stadsverwarming, vloerverwarming en/of radiatoren. Controleer van welk merk je een thermostaat in huis hebt en welk type en bouwjaar dit betreft. Op basis hiervan schaf je van hetzelfde merk een toestel aan om de slimme thermostaat functie te integreren. Vervolgens download je een app speciaal uitgebracht voor het specifieke item en merk. Hierop kun je de app activeren zodat hij correspondeert met jouw slimme thermostaat!